Óvadékot kérnek a bérlőktől

A rákosmenti önkormányzat átsorolta a szociális bérlakásban élők harmadát.

Nincs se autóm, se hétvégi telkem, se értékpapírom. A férjem 16 éve meghalt. A lányom albérletben él, a felnőtt fiam velem. Súlyos cukorbeteg, csak négyórás munkát vállalhat. Egyedül aligha boldogulna. Ketten is alig. Ebben a tízemeletes panelházban élünk több mint harminc éve, de még ez a kétszobás lakás se az enyém. Az önkormányzattól bérlem. 2000-ben ugyan meg szerettem volna venni, de az önkormányzat nem adta. Nekem nem. Más megvehette. Nem firtattam a dolgot, pedig talán jobb lett volna. Akkor nem kerültem volna ebbe a helyzetbe – mondta Nagy Istvánné. Első lakóként költöztek be a Rákosmentén épült lakótelep egyik tízemeletes házának kétszobás lakásába.

Mindig tisztességesen fizették a lakbért, becsülettel kitöltötték az önkormányzat által kért papírokat. Így tettek most is. A vagyonnyilatkozatba beírták az ő nyugdíját, meg az özvegyi jogon kapott pénzt és fia félmunkaidős fizetését is. Nem sok. De ahhoz mégis soknak bizonyult, hogy szociális bérlakásra jogosultak legyenek. Így átsorolták őket a költségelvű lakásbérlők közé. Holott a panelprogramban való részvétel miatt a januárban fizetett 11 600 forintos lakbért április elsejétől 19 100 forintra emelték. Az átsorolással viszont havi 31 100 forintra nőtt a panelotthon bérleti díja.

Ráadásul még óvadékot is kell fizetniük. A kerület 810 lakását üzemeltető Rákosmente Kft.-től egy hete kapott tájékoztató szerint óvadék címén hathavi lakbérnek megfelelő összeget kell befizetniük. De kérhetnek részletfizetést. Csakhogy a család költségvetésében már rég nincs ennyi tartalék. S ezt Nagy Istvánné szerint az önkormányzat is tudhatná, hiszen a közgyógyellátásra is jogosultnak találták őket. Képtelenek befizetni a kért pénzt. S ezzel aligha vannak egyedül. A házban élő családok jó része hasonló cipőben jár.

Az önkormányzat két év után emelt lakbért. S egyúttal a lakástörvény értelmében felülvizsgálta a szociális lakbért fizetők jogosultságát – magyarázza dr. Zsigó Anikó, a XVII. kerületi önkormányzat vagyonkezelői irodájának vezetője, aki nem titkolja, hogy a hivatalt is meglepte, milyen sokan fizetnek szociális lakbért, miközben jövedelmi helyzetük meghaladja a jogszabályban előírt határt. A beérkezett vagyonnyilatkozatok alapján a korábbi szociális bérlők csaknem harmadát át kellett sorolni. Szociális lakbért ugyanis csak azok fizethetnek, akiknek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj kettő és félszeresét, vagyis a 71 250 forintot.

Ha csak tíz százalékkal magasabb, az iroda automatikusan méltányosságra terjeszti elő a bérlőt a testület illetékes bizottságánál. Ajánlásuk esetén a polgármester dönt a „visszasorolásról”, ha a családnak három vagy annál több gyereke van, tartósan beteg gyereket nevelnek, egészségre ártalmas lakásban élnek, illetve a kérelmező egyedülálló nyugdíjas vagy gyermekét egyedül nevelő anya. A bérleti díjakat egyébként évek óta most emelték először.

Az összkomfortos szociális bérlakás négyzetméteréért egyébként havi 250 forintot kell fizetni a kerületben, a költségelvűért 406 forintot, míg a piaci alapon bérbe adott lakásoknál ez az összeg 1075 forint. A képviselőtestület éppen a drasztikus költségnövekedés elkerülése miatt döntött úgy, hogy a szociális kategóriából kikerülők ne piaci lakbért, hanem a kisebb összegű költségelvű bérleti díjat fizessék.

Az óvadékot egy korábbi önkormányzati rendelet írja elő. Ha a bérlő nem fizeti a lakbért, illetve a közüzemi számlákat, akkor ebből az öszszegből egyenlítik ki ezeket. Az átsorolt szociális bérlők közül azonban többen is jelezték az önkormányzatnak, hogy nem tudják kifizetni a hathavi összeget. A testület ezért csütörtökön módosította rendeletét és háromhavi lakbérnek megfelelő összegre mérsékelte az óvadék összegét. Az erről szóló tájékoztatót hamarosan kézhez kapják az érintettek.

Nagyéknak így „csak” 93 300 forintot kell befizetniük későbbi nem fizetés esetére.

Lakótelep a pláza tükrében – A családok jó része nem tud előre kifizetni többhavi lakbért
Lakótelep a pláza tükrében – A családok jó része nem tud előre kifizetni többhavi lakbért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.