Szőcs Géza kitüntette, a Fidesz száműzte

A nyírbátori kulturális intézmény sikert sikerre halmozott, az igazgatót mégis utcára tették.

Az elmúlt öt esztendőben évről évre növelte az általa vezetett kulturális cég saját bevételét, és bővítette tevékenységi körét, országos hírű rendezvényeket szervezett, kisebb-nagyobb pályázatokon nyert mintegy 180 millió forintot, levezényelte egy 3,5 milliárdos turisztikai projekt helyi beruházásait, mégis szinte egyik napról a másikra tették az utcára Hegedűs Ágnest, a Nyírbátori Kulturális és Idegenforgalmi Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

Az esete nem egyedi, de tanulságos: habár az elmúlt években elért eredményei vitathatatlanok, az igazgató asszonynak mennie kellett. A nyírbátori képviselő-testület döntésének értelmében augusztus elsejétől már nem ő látja el a város kulturális cégének vezetését. Sorsát az önkormányzat fideszes képviselői pecsételték meg, akik állítólag azért nem szavaztak bizalmat Hegedűs Ágnesnek újabb öt évre, mert cégvezetői munkájával nem voltak maradéktalanul elégedettek.

Az ügy pikantériája, hogy a volt igazgató asszonynak a közművelődésben való kiemelkedő munkássága elismeréséül éppen a fideszes kormányzat, jelesül Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár adományozott Wlassics Gyula-díjat tavaly októberben, Budapesten.

Hegedűs Ágnes 2006-ban a fővárosból került Nyírbátorba, s az általa vezetett kulturális intézmény hamarosan meglepő eredményeket produkált. Évről évre nőtt a kulturális programok száma, gazdagodott a város idegenforgalmi kínálata, s nőtt a településre látogató turisták száma. Erről az időszakról Balla Jánosné, a város MSZP-s polgármestere érdeklődésünkre azt mondta: a fejlődés csapatmunka eredménye volt, s a munkából Hegedűs Ágnes alaposan kivette a maga részét, hiszen a munkatársaival nemcsak különböző kulturális programokat szervezett, hanem részt vett a városmarketingben és a turizmusfejlesztésben is.

A tavalyi önkormányzati választás eredménye azt hozta, hogy hiába irányítja a várost továbbra is a szocialista Balla Jánosné, a képviselő-testületben nem az ő akarata érvényesül, hanem a jobboldalé. Ennek lett az áldozata Hegedűs Ágnes, akit az elmúlt évek alatt „a szocialisták emberének” könyveltek el. Ennek ellenére Tóth Imre, a Fidesz nyírbárori vezetője, önkormányzati képviselő megkeresésünkre tagadta, hogy a fideszes képviselőket politikai indokok vezették volna. Tóth azt mondta, hogy Hegedűs Ágnes szakmai munkájával nem volt problémájuk, csak a cégvezetői tevékenységét nem találták megfelelőnek.

Hegedűs Ágnes jelenleg ötvenhét éves. Sikeres öt év van mögötte, amelyet kormányszinten ismertek el, mégsem tudja, hogy mit hoz neki a holnap. Szerettük volna megszólaltatni, de elhárította a nyilatkozatot. Azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban idegileg kikészült, aludni nem tud, állása nincs, és nem tudja, hogy mihez kezdjen az életével.

Az lett az igazgató veszte, hogy az elmúlt években a szocialisták emberének könyvelték el
Az lett az igazgató veszte, hogy az elmúlt években a szocialisták emberének könyvelték el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.