Giró-Szász esélyes szóvivőnek

Teljesen megváltozik a kormányzati kommunikáció ősztől. Orbán Viktor – megelőzve az esetleges kérdéseket, kritikákat – az előzetes tervek szerint a Fidesz–KDNP-frakciószövetség évadnyitó tanácskozásán Hajdúszoboszlón tesz e téren bejelentéseket.

Munkatársunkat a miniszterelnökhöz közel álló források arról tájékoztatták, hogy Orbán Viktor változtat a struktúrán: „magához vonja” kormánya nyilvánosság előtti megjelenésének felügyeletét. Így ősztől nem pusztán Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és stábja tartozik a Miniszterelnökséghez, hanem a kormányszóvivő is – mégpedig a kormánydöntéseket nap mint nap elemző-magyarázó szerepkörrel. Orbán Viktor már Kötcsén célzott a kormányzati megjelenés fontosságára, amikor úgy fogalmazott, „nem elég, hogy igazunk van,megértőnek is kell lenni”. Vagyis: a kormány által gazdasági, szociális téren tervezett intézkedéseinek lesznek vesztesei, épp ezért van fokozott szükség arra, hogy a „miérteket” is elmagyarázzák az embereknek.

Hivatalos döntés nincs, de a kormányszóvivőségre a legesélyesebb Giró-SzászAndrás, a korábban Stumpf István nevével fémjelzett Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója, a tavaly tavasszal alakult Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa. Azért is eshet a politikai elemzőre a választás, mert hosszú évek óta ad képet a politikai eseményekről, szituációkról, megszokott számára a nyilvános megjelenés, televíziós szereplés. A kormányszóvivő e felállás szerint Szijjártó Pétert is tehermentesítené. Giró-Szász Andrást tegnap nem értük el.

Forrásaink emlékeztetnek rá, hogy a miniszterelnök számára „trau mát” okozott, amikor az uniós elnökség kezdetén hirtelen Magyarországról, az Orbán-kormányról kezdett szólni a világsajtó, „soha nem látott negatív jelzőkkel”– a médiatörvény apropóján. Akkor a miniszterelnök nem keresett nyilvánosan felelősöket, sőt egy kormányülésen azt érzékeltette, hogy minden, ami az országhatáron kívül történik, „külügy”. Ezzel felmentette a Kovács Zoltán vezette kommunikációs államtitkárságot, viszont a fideszesek között, a parlamenti frakció felől érkeztek kritikus hangok. Információnk szerint Orbán Viktor már jó ideje gondolkozik a változtatásról, a kormányzati kommunikáció centralizálásáról a Miniszterelnökség égisze alatt.

A kormányzati kommunikáció szervezetileg a Navracsics Tibor által irányított Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) tartozik. Nagy Anna kormányszóvivő nyáron –súlyos családi okokmiatt – döntött úgy, hogy fizetés nélküli szabadságra megy, így július elsejétől a szóvivői feladatokat Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár látja el. Akkor a miniszterelnök és Navracsics Tibor „nagy em pá tiá val és rugalmassággal” fogadta Nagy Anna döntését, és mindketten azt kérték, amikor lesz ereje és ideje visszatérni, folytassa munkáját.

Ha Nagy Anna visszatér, információink szerint számítanak rá a KIM-nél, de kormányközeli források szerint arról is „határozottan szó van”, hogy a Sándor-palotába kerül, és Schmitt Pál köztársasági elnök mellett lesz szóvivő. (Szabó Edina, a sajtóügyek felelőse már korábban távozott.) Ha a miniszterelnök elképzelése alapján a kormányzati kommunikációs átszervezés megtörténik, Kovács Zoltán változatlanul a Navracsics-tárcánál marad, és az országimázs egy része, a külföldi sajtómegjelenés és a kapcsolattartás is. (Szűk körben, már készülve az átszervezésekre, a miniszterelnök állítólag elismeréssel szólt az államtitkár egy-egy magas színvonalú megnyilvánulásáról.)

Giró-Szász András Stumpf Istvánnal 2010 júliusában, amikor a Fidesz alkotmánybírónak jelölte Stumpfot
Giró-Szász András Stumpf Istvánnal 2010 júliusában, amikor a Fidesz alkotmánybírónak jelölte Stumpfot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.