'Nem eszik olyan forrón a kását'

„Államosítás? Nem eszik olyan forrón a kását” – kommentálták lapunknak fideszes polgármesterek, hogy valamennyi oktatási intézmény fenntartói jogát átveszi az állam.

A fideszes képviselők sem a Tállai András államtitkár által ismertetett koncepció, sem Hoffmann Rózsa közoktatási törvénytervezetét nem látták még írásban. (A kiszivárgott hírek szerint kérték ezt, de a KDNP-s oktatási államtitkár elhárította, arra való hivatkozással, hogy a miniszterelnökkel még egyeztetni kell.) Így csak arra tudnak hagyatkozni, amit a médián keresztül megtudtak.

Ennek fényé ben az egyik ismert fideszes polgármester konstatálta: az iskolák államosítása miatt „bizonyosan nem lesz szervezett ellenállás” Hajdúszoboszlón, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség évadnyitó tanácskozásán. Hiszen a kiszivárgott koncepciónak van olyan pontja is, hogy bizonyos intézmények esetén az állami fenntartás kizárólagos lesz, más feladatok viszont szerződéssel átruházhatóak lesznek a nagyobb települési önkormányzatokra. Ilyen lesz az általános iskolai oktatás, a sajátos nevelési igényű gyerekek óvodai és iskolai nevelése, a kollégiu mi ellátás, az alapfokú művészetoktatás, valamint a középiskolai oktatás is. Azaz, ha nem is foszlik szét Orbán Viktor évtizedes álma az iskolák államosításáról, az – úgy tűnik – mégsem lesz „uniformizált, kötelező”.

Tegnap Hoffmann Rózsa azt mondta, az a főszabály: minden iskola kerüljön állami irányítás alá. „Ha az állam el is veszi az iskolát, aztán visszaadja” – olvassák ki fideszesek a változás lényegét az államtitkári nyilatkozatokból. Az egyik befolyásos fővárosi fideszes polgármester szerint a kormány a problémát jól ismerte fel: a magyar oktatás szegregált jellegén, a szétaprózottságán változtatni kell az egyenlő esélyek érdekében. Az iskolabezárás nem lehet opció. És az sem, ha „egyes oktatási intézmények gettójellegét” úgy szeretnék felszámolni, hogy a „gazdagabb” önkormányzatoktól vonnak el forrásokat. A lehetséges út, szerinte, a már állami fenntartású iskolák társulása, iskolabokrok kialakítása nagyobb körzetekben.

Mindenesetre a Kósa–Rogán–Pokorni-tengely nyíltan képviselt akaratát a BM mostani koncepciója nem töri meg. Rogán Antal, a Belváros polgármestere már tavasszal egyetértett azzal, hogy a kistelepülések jelentős részénél a működést könnyítené az általános iskolák állami kézbe vétele. „De a Belváros meg tudja tenni, hogy finanszírozza az iskoláit a saját adóbevételéből. Ezért óvnám az államot ettől” – mondta. „Akkor a bivalybasznádi iskola igazgatóját is a kormánynak, a nemzeti fejlesztési miniszternek vagy az oktatási államtitkárnak kell kineveznie?” –Kósa Lajos még a télen, a siófoki Fidesz-frakcióülésen tette fel e kérdést, vitatkozva a miniszterelnökkel. Számára vélhetően nem tűnik megnyugtató válasznak Hoffmann Rózsa megnyilatkozása, miszerint a jövőben az igazgatókat az oktatási miniszter fogja kinevezni. A kinevezés megosztja a Fideszt is. Vannak, akik egyetértenek azzal, hogy ez emelné a munkakör presztízsét, az igazgatók tekintélyét.

Lázár: Hoffmann félretájékoztat

Közleményt adott ki csütörtökön a Lázár János fideszes polgármester által vezetett hódmezővásárhelyi önkormányzat, amely szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tájékoztatásával szemben nem érkezett meg hozzájuk az ingyenes tankönyvek állami normatívája.

„Arra kérjük Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszonyt, hogy a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz” – áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.