Megsétáltatták a kanapét

Néhány óra leforgása alatt többször is éles fordulatot vett, majd végül elmaradt szerdán a székesfehérvári Vincze család kilakoltatása. Wölfinger Ottó bírósági végrehajtó nem először futott neki a feladatnak, de – csakúgy, mint korábban – ezúttal sem tudta befejezni a munkáját.

A Selmeci utca 9-es számú házban hárman élnek: a 89 éves Vincze Józsefné és két fia. Egyikük százszázalékos rokkant, ellátásra szorul. A másik fiú, a 49 éves Vincze Tamás 2007-ben vett fel 7 millió forint svájcifrank-alapú hitelt, ám egy évvel később elveszítette a munkáját, egy idő után már nem tudta törleszteni a csaknem duplájára emelkedett részleteket. A Vincze család adóssága – az árfolyamváltozás és a nemfizetésmiatt – 2009-re 10,5millió forintra nőtt.

A hitelt folyósító bank felmondta a szerződést, majd érvényesítette a jelzálogjogot. A pénzintézet által megbízott cég lakottan 14,5 millió forintért hirdette meg árverezésre a Selmeci utcai ingatlant, amelynek a piaci értéke akkoriban 25–30 millió forint között lehetett. Az árverésen a ház végül 10,9 millió forintért talált új gazdára, azaz a hitelező bank teljes mértékben hozzájuthatott a követeléséhez. A pénzintézet kötelezettségei az árveréssel még nem értek véget, mivel gondoskodnia kellett az ingatlan kiürítéséről és az új tulajdonos részére történő átadásáról. Ez a jogi folyamat zárult volna le szerdán a család kilakoltatásával. Az ügy azonban egyetlen nap alatt több váratlan fordulatot is vett. Az események azzal kezdődtek, hogy a rendőrség reggel háromnegyed hétkor kordonokkal lezárta a Selmeci utcának azt a szakaszát, ahol Vinczéék háza áll. Németh-Kész Mónika, Fejér megyei rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint az érintett család részéről olyan fenyegetés érkezett a rendőrségre, miszerint felrobbantják az ingatlant, amennyibenmegkezdődik a kilakoltatásuk. A rendőrség közve széllyel való fenyegetés miatt eljárást indított, az utca lezárásával együtt pedig átvizsgálták a Selmeci utca 9-es számú házat. Miután nem találtak robbanóanyagot, a vezetékes gáz csapját elzárták, a gázpalackokat pedig kihozták az épületből, a rendőrök a veszélyhelyzet elmúltára hivatkozva fél tízkor feloldották az útzárat.

Csakhogy a Vincze család szerint ők semmilyen robbantással sem fenyegetőztek. Még a kordonon kívül kérdésünkre Vincze Tamás azt mondta, a rendőrségi zárás csak arra jó, hogy a hatóság megkönnyítse vele a végrehajtó dolgát, mivel így távol tarthatják a házától a vele szimpatizáló, a kilakoltatást élőlánccal megakadályozni kívánó jogvédőket.

A kordonbontást követően Wölfi nger Ottó végrehajtó vette kezébe az események irányítását. Nyilatkozni nem akart, de Kozma Józsefnek, a Jogsegélyszolgálat helyszínen tartózkodó vezetőjének azt mondta: Vinczéék már minden jogi lehetőséget kihasználtak, a kilakoltatást nem lehet leállítani. Érdeklődésünkre G. Boda Orsolya, a Fejér Megyei Bíróság szóvivője telefonon megerősítette, hogy a bírósági végrehajtó eljárása minden szempontból jogszerű, a kilakoltatást valóban nem lehet tovább halasztani.

Fél tíz után nem sokkal a végrehajtó által megbízott költöztető cég teherautója a Selmeci utca 9-es számú ház elé hajtott, a rakodómunkások megkezdték a pakolást. A sajtó munkatársaitól és a magukat jogvédőknek tituláló érdeklődőktől rendőrök sorfala igyekezett megvédeni a költöztetőket. A pakolás azonban alig két perc után leállt, addig egy kanapé és egy fotel került fel a platóra. Wölfinger Ottó kocsijával elviharzott a helyszínről, mint utóbb kiderült, berendelték őt a fehérvári bíróságra.

Fél tizenegy körül G. Boda Orsolya bírósági szóvivő kérdésünkre telefonon közölte: új helyzet állt elő, a végrehajtást a bíróság méltányossági okokból felfüggesztette. Mint kiderült, az adósok korábbi – rendre elutasított – kérelmeihez képest kedden Vinczéék (a Magyar Szociális Fórum és a Jogsegélyszolgálat segítségével) egy új tartalmú keresetet nyújtottak be a fehérvári bíróságon. Kozma József tájékoztatása szerint ebben a végrehajtás megszüntetését kérték a bíróságtól, mivel folyamatban van már az a polgári peres eljárás, amelynek keretében Vinczéék érvénytelenségre hivatkozva megtámadták az eredeti kölcsönszerződést. A per kimenetele ugyan kétséges, de a jogvédőknek annyit sikerült elérniük, hogy a bíróság a jogerős döntésig felfüggessze a kilakoltatást.

Amint Wölfinger Ottó visszatért a bíróságról a friss végzéssel, a munkások leszedték a platóról a kanapét és a fotelt, majd visszavitték a házba. A rendőrök és a költöztetők elhajtottak. A jelen lévő jogvédők hatalmas sikerként könyvelték el, hogy sikerült meghátrálásra kényszeríteniük a kilakoltatásra érkező bírósági végrehajtót. Kozma József szerint a mai bírósági végzés reményt nyújthat annak a több százezer embernek, akik Vinczéék hez hasonló helyzetben vannak.

Az általunk megkérdezett környékbeliek jóval árnyaltabban ítélikmeg az ügyet. Többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy a házat már 2009-ben elárverezték, az új tulajdonos azóta vár arra, hogy beköltözhessen abba az ingatlanba, amit a földhivatal már be is jegyzett a nevére. Mások azt mondták, Vinczéék a szabad felhasználású hitelt nem lakásfelújításra fordították, hanem egy vállalkozás fejlesztésére, amibe egyszerűen belebuktak, magukkal rántva a fejük fölül a házat.

Vincze Tamás az elmaradt kilakoltatás után nem kívánt nyilatkozni, Kozma Józsefen keresztül annyit üzent, hogy őt és a családját is nagyon megviselték a szerdán történtek. Azt nem tette hozzá, hogy a helyzetük még nem oldódott meg. A végrehajtás felfüggesztéséről szóló bírósági végzés például még nem jogerős. Nem kell jóstehetség hozzá: a hitelező minden bizonnyal fellebbez majd a döntés ellen.

A rendőrség szerint a család robbantással fenyegetőzött, ezt azonban az érintettek tagadják
A rendőrség szerint a család robbantással fenyegetőzött, ezt azonban az érintettek tagadják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.