Folyik az alkudozás Ócsával

A bukott devizahiteleseket befogadó ócsai szociális lakóparkra vonatkozó területrendezési szerződéseket az önkormányzat jövő heti testületi ülésén még aligha tárgyalják. A város vezetése ugyanis a napokban küldte meg saját javított változatát a minisztériumnak, a most még szántóföld belterületté alakításához szükséges szakvélemények és hatástanulmányok többsége is csak most készül. – De semmivel sem vagyunk késésben – jelentette ki Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere.

A hivatalos menetrend szerint szeptember közepéig kell aláírni az önkormányzat és a projekt lebonyolításával megbízott Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. közötti megállapodást. A kontraktus különösen fontos a városvezetés számára, hiszen ez tartalmazza a beruházáshoz kapcsolódó fejlesztéseket. Az első ütemhez szükséges infrastruktúra – közművek, utak – megépítését, illetve az ócsai vasútállomáshoz vezető hat kilométeres kerékpárút és buszforduló kialakítását. A város önkormányzata ezenfelül ragaszkodna a jelenleg termelőszövetkezeti közkutat használó ötven alsópakonyi család vezetékes ivóvízzel való ellátásához is. A minisztérium azonban még nem adott választ.

S ez még csak az alku első fele. Ócsán jelenleg nincs bölcsőde, a meglévő óvoda pedig teljesen telített. Az önkormányzat a kormánydöntéstől függetlenül is indulni kívánt az új gyermekintézmények létesítését, illetve bővítését lehetővé tévő uniós pályázatokon, ám a szükséges önrészhez állami támogatást kérne. A projekt lebonyolításával megbízott BMSK Zrt.-nek azonban csak pályázatírásban kell segédkezet nyújtania. A lakóparkprojektet felügyelő Belügyminisztérium pedig a devizaadósok otthonait diszkontáron – az ingatlanérték feléért – felvásárló Nemzeti Eszközkezelő Társasághoz (NET) irányította az önkormányzatot. Csakhogy a társaság még nem alakult meg. Létrejöttét augusztus végére-szeptember elejére ígérik.

Szintén az eszközkezelő hatáskörébe tartozik majd a telepen létesítendő közutak kezelése, illetve a házak bérbeadása és üzemeltetése is.

Ócsa városának nincs beleszólása sem a szociális lakóparkban épülő házak építési technológiájának ki választásába, sem a bérlők kijelölésébe.

– A minisztériumban mutattak egy falelemet, és arról biztosítottak bennünket, hogy minőségi, strapabíró házak épülnek – avat be Horváth Tamás. A kivitelezőknek szóló közbeszerzési tendert és az építészeti terveket kereső ötletpályázatot szeptember elején írják ki. A telkek kijelölése, illetve a közműépítés várhatóan október végén kezdődik meg. A munkálatok párhuzamosan folynak – a minisztérium tervei szerint – közmunkások bevonásával. A kormány reményei szerint jövő márciusban már költözhetnek is az első lakók. A lehetőség azok előtt nyílik meg, akik már nem élhetnek sem az árfolyamrögzítéssel, sem az eszközkezelő által felajánlott lakásvisszabérléssel. A beköltözés önkéntes alapon történik.

– Nem hinném, hogy megrögzött városlakók jönnének ide – véli Horváth Tamás. – Szép számban akadnak megcsúszott Pest megyei devizahitelesek, akik budapesti lakásukat eladva vettek házat az agglomerációban, de dolgozni a fővárosba járnak. – Az ócsai alpolgármester éppen ezért nem aggódik azon, hogy túl sok segély kifizetése terhelné a város kasszáját, amely már amúgy is elég lapos. (A város a napokban küldte el pályázatát az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási keretét [önhiki] kezelő Belügyminisztériumnak.)

Bizonyos segélyek állami támogatottsága egyébként is 90 százalékos. Mindenesetre egyelőre semmiféle ígéretet nem kaptak arra, hogy az esetlegesen megnövekvő szociális kiadásokhoz állami támogatást kapnak, mint ahogy a további ütemek megépülése esetén szükségessé váló iskolabővítés finanszírozásáról sincs döntés. A területrendezési szerződés szerint az első ütem intézménybővítéséről a településnek, a továbbiakban az államnak kell gondoskodnia.

A város továbbra is bízik a kiépülő infrastruktúra vállalkozásokat vonzó hatásában. Új munkahelyekre ugyanis szociális lakópark nélkül is szüksége lenne a városnak.

Ötszáz házat terveznek

A kormány augusztus elején döntött, hogy Ócsán épül az első szociális lakópark. Első ütemben nyolcvan, később további 420 darab 40–80 négyzetméteres ház épülne a kijelölt állami földön. Az idén 775 milliót, míg a teljes programra 4-5 milliárdot szán a kormány. A több településre kiterjedő szociális családiház-építési program összköltségét 15 milliárdra becsülte a Nemzetgazdasági Minisztérium az uniónak küldött jelentésében.

Most még szántóföld, de azt ígérik, hogy tavaszra nyolcvan új ház várja itt a bukott devizahiteles családokat
Most még szántóföld, de azt ígérik, hogy tavaszra nyolcvan új ház várja itt a bukott devizahiteles családokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.