Válaszra váró kérdések

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő segíthet a kolontári kárelhárítási munkálatok teljes alvállalkozói listájának közlésével lapunknak, mivel ez a szervezet gyakorolja a tulajdonosi jogokat az állami felügyelettel végzett kármentesítési munkálatokra a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM) szerződött Mecsekérc Zrt. felett – derül ki a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter sajtófőnökétől kapott levélből.

Lapunk annak az információnak a megerősítését vagy cáfolatát kérte, mely szerint közvetlenül a kolontári tragédia után egy nagyon közeli dolomitbányából, Szőcről szállítottak anyagot a helyreállításhoz, ám ezt követően egy háromszor távolabbi lelőhelyről, a Pápa melletti Ugodról hozták a kármentesítéshez szükséges murvát. Ezt a bányát a Dolomit 2002 Kft. bérli, melynek tulajdonosa Simicska József és Simicska Tibor. Ők a Fidesz gazdasági holdudvarába tartozó Simicska Lajos távoli rokonai. (Titkos kármentesítés –Népszabadság, 2011. 08. 19.)

Az alvállalkozók által igénybe vett további alvállalkozókról az eddig több mint 8,15 milliárd forint értékben teljesítő Mecsekérc Zrt.-nek van információja. A tárca szerint a központi költségvetési forrásokból állami feladatokat ellátó cég „köteles az al-alvállalkozókra vonatkozóan információt szolgáltatni”. Amennyiben nem teszi, a kármentesítési munkák elvégzésével a Vidékfejlesztési Minisztérium által megbízott állami Mecsekérc Zrt.-t foghatja perbe a Népszabadság a közérdekű adatok közlése érdekében – írják az adatvédelmi törvényre hivatkozva.

A Mecsekérctől hetekkel ezelőtt kért információt azonban nem kaptuk meg, a pécsi társaság dr. Szabó Csaba, a VM miniszteri biztosával egyeztetett válaszában annyival intézte el az al-alvállalkozókra vonatkozó kérdésünket, hogy „a szőci bányával sem a Mecsekérc, sem alvállalkozói nem álltak kapcsolatban”, továbbá „a dióspusztai bányával a Mecsekérc semmiféle kapcsolatban nem állt”. Amiből az a következtetés vonható le, hogy a Mecsekérc Zrt. két fő alvállalkozója közül valamelyik – vagy a Pentavia Kft. (megkeresésünkre nem válaszolt), vagy a Kemút Trans Kft. (nem értük el) –szerződhetett a Dolomit 2002. Kft.-vel az Ugod II (Dióspuszta) dolomitbányából való beszállításra. Tátrai Eszter, a VM sajtófőnöke korábban a Mecsekért Zrt. honlapjára irányított az alvállalkozói adatokért (http:// mecsekerc.hu/doku/2009_cxxii.pdf), ám a közérdekű adatokból ott csak az olvasható ki, hogy a két cég szerződéses összege meghaladja a nyolcmilliárd forintot. Ez alapján az állami cég nem is keresett egy fillért sem a kármentesítésen, csak magántulajdonú alvállalkozói.

Kármentesítés több mint nyolcmilliárdért
Kármentesítés több mint nyolcmilliárdért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.