Kedves Szijjártó Péter, hol a Főnök?

Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia nyugati partjain játszódik, hanem Írország keleti partjain. De azért ott is elég rossz idő volt.

– Stephen Leacock kezdi így közkedvelt pamfletjét. Ez jut eszembe Szijjártó Péterről, akiről annyit lehet tudni, hogy a Nemzet Kormányszóvivőjeként mindig igazat mond. Már amikor lehetősége van rá.

A múlt héten porszem kerülhetett a kormányfő szavainak vitelébe, mert Szijjártó pénteken arról tájékoztatta a svájcifrank-árfolyam által betemetett nemzetet, hogy „Orbán Viktor nem megy szabadságra” (forrás: MTI). Ez annyiban igaz volt, hogy a miniszterelnök a British Airways járatával csütörtökön repült el Angliába, hogy felesége születésnapját kettesben ünnepeljék. Tehát nem megy, hanem akkor már ment, Szijjártó szemszögéből nézve. Ugyanő a vasárnapi visszaérkezést követően, kedden számolt be arról, hogy a miniszterelnök szabadságon volt. Ha pedig Orbán Viktor egyszer már elment szabadságra (csütörtökön), akkor pénteken fizikailag is képtelen lett volna még egyszer szabadságoltatni magát. Szijjártó tehát nem hazudott, ezt a nemzet nevében nyugtázom.

Amikor azokat a szavakat vitte, hogy „az ország újjászervezésének zökkenőmentessége érdekében folyamatos munkára van szükség, így Orbán Viktor is folyamatosan dolgozik, kormánytagokkal, szakértőkkel, tanácsadókkal konzultál, a miniszterelnök ezért nem mehet szabadságra”, Orbán Viktor Lévai Anikó társaságában éppen Dél-Anglia szépségében gyönyörködött. Erről azonban Szijjártó nem tudhatott. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy miközben Orbán Viktor fehér sziklákat bámul Brighton mellett, vagy andalog Plymouth kikötőjében, szóvivője azt állítsa, hogy itthon van, tárgyal, küzd és harcol az ezerfejű frank ellen, népe boldogulásáért.

„Orbán Viktor mindössze négy napot lehetett szabadságon még korábban, a nyár folyamán” – mondta Szijjártó pénteken, amivel megint nincs semmi baj, ezt felfoghatjuk az idősík eltolásának: a szóvivő egy jelenbéli eseményt visszavetített a közelmúltba.

Amúgy rokonszenves, hogy a miniszterelnök elviszi a születésnapján a feleségét. Még akkor is, ha közben az ellenzék vadul fújtat s kutat utána – miként egy korábbi ellenzék vadul fújtatott amiatt, hogy Medgyessy Péter Kubába mert utazni. Meg lehetne nyugodtan mondani a kíváncsi nemzetnek, hol pihen a feje. Mindenki megértené, neki is ki kell pihennie magát. A Devizahitelesek Megmentésének Programja és az Otthonvédelmi Monitoring szerdai bejelentésekor azt lehetett azonban látni, hogy ez nem sikerültmaradéktalanul. A konkrétumok nélküli cselekvési terv hallatán megkérdezném Szijjártó Pétertől: valóban visszatért-e Magyarországra a miniszterelnök?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.