Horgászok a gyászban

Rendőrök és halőrök jelentek meg egy horgászemlékversenyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Levelek víztározójánál, s miután kiderült, hogy a rendezvényre nem volt engedély, a verseny félbeszakadt.

A meghiúsult verseny résztvevői „törvénysértést, kegyeletsértést és megfélemlítést” emlegetnek a hatóságok részéről, míg a rendőrök és a halőrök állítják: jogszerűen jártak el, mert engedély nélkül emlékversenyen sem lehet horgászni.

A sporthorgász-egyesületek megyei szövetsége a szervezet tavaly elhunyt elnöke, Maleczky Imre emlékére szervezett versenyt augusztus hetedikén a leveleki tavon. Reggel hat órakor úgy harminc versenyző gyűlt össze a parton gyerekekkel, családtagokkal, s megérkeztek Maleczky Imre hozzátartozói –özvegye, fia és unokái – is. Már megtörtént a horgászhelyek kisorsolása, amikor – hét óra körül – három autó val megjelentek a parton a szolnoki székhelyű Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőrei és a nyíregyházi Szabolcsi Halászati Kft. halőrei.

Mivel a szervezők nem tudtak fölmutatni engedélyt a víztározó kezelőjétől – azaz a leveleki önkormányzattól –, az emlékversenyt föl kellett függeszteni. A járőrcsoport délelőtt tizenegy órakor visszatért a víztározóra a reggeli ellenőrzés úgynevezett „visszaellenőrzésére”, amelynek során az emlékversenyen megjelent horgászok közül egy személlyel szemben tulajdon elleni és horgászati jogsértés miatt eljárást kezdeményeztek, mivel érvényes állami jegy és területi engedély nélkül horgászott.

A történtek fölháborították a szervezőket és az elhunyt elnök hozzátartozóit. Maleczky Tamás – Maleczki Imre fi a – szerint a rendőrök és halőrök úgy jelentek meg a tóparton, mint „egy kommandós alakulat” és az embereket „megfélemlítették az erődemonstrációval és aránytalan intézkedéssel”. Mint mondta: a szervezők hiába bizonygatták, hogy a leveleki polgármesterrel a verseny előtt többször egyeztettek.Hozzátette: „ha a szervezők hibáztak is a papír hiányával, akkor sem ez az eljárási mód egy ilyen esemény alkalmával”. Az elhunyt elnök fiaként kijelentette: a hatóság emberei „meggyalázták a barátságos emlékversenyt”.

Hasonlóan vélekedik a történtekről a nyíregyházi Fesztóry Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségének igazgatója. Elmondása szerint a horgászokat tételes ellenőrzés alá vonták, a résztvevőktől állami horgászjegyet és területi engedélyt követeltek, az intézkedés miatt a versenyt fel kellett függeszteni. Szerinte a szervezők azért álltak értetlenül a történtek előtt, mert a leveleki polgármester tudott a rendezvényről, s ezért szerintük nem volt indokolt a területi engedély kiváltása.

Az említett halőrök munkáltatója, az ellenőrzést végző Szabolcsi Halászati Kft. vezetője, Radóczi János az ügygyel kapcsolatban érdeklődésünkre azt mondta: egy emlékversenyhez is szükség van területi engedélyre a vízterület kezelőjétől, s mivel a szervezők hivatalos engedéllyel nem rendelkeztek, a halőrök fellépése jogszerű volt. Föltette a kérdést: a halőrök miért és milyen alapon hunytak volna szemet a fölött, hogy a leveleki horgászatra nem volt engedély? Közölte: a halőrök bűnpártolást követtek volna el, ha abbahagyják az intézkedést. Radóczi János elmondta, hogy ő maga is horgászember – hiszen egy 4500 fős horgászegyesület elnöke –, s az a véleménye, hogy a szabályok csak akkor érnek valamit, ha azokat betartják.

Az ügyről a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Busi László alezredes azt nyilatkozta: a halőrökkel együtt hetente többször hajtanak végre ellenőrzéseket a Tiszán és a Bodrogon, valamint a Szabolcsi Halászati Kft. kezelésében lévő egyéb vízterületeken. Az említett napon az állomány feladata a leveleki és a szabolcsveresmarti tavakon halászók és horgászók vízi rendészeti ellenőrzése volt. A kapitányságvezető kijelentette: a leveleki horgászverseny szervezői a vízterület halászati hasznosítója által kiadott engedélyt nem tudtak bemutatni, ezért a járőrcsoport vezetője tájékoztatta őket, hogy csak állami jeggyel és területi engedéllyel horgászhatnak. Az alezredes úgy vélte, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt, a járőrök a jogszabályoknak megfelelően jártak el. Busi László közölte: a rendőrkapitányság célja nem mások munkájának akadályozása, hanem a jogkövető magatartás elterjesztése – a horgásztársadalomban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.