Egyeseket üldöz a szerencse: milliárdos üzlet politikai alapon?

„Évi 150–170 milliárdos árbevételéből rendre mindössze 5-6 milliárd forint adózott nyereséget produkált az állami tulajdonú hazárdjáték-monopólium, a Szerencsejáték Zrt. az elmúlt években.” Ezt állítja a Bodoky Tamás vezette atlatszo.hu, amely cikksorozatot szentel a zrt. tevékenységének.

A sorozat tegnap publikált első részében megállapította, hogy a sorsolási műsorokra idén közel hárommilliárd forintot költ el a cég közbeszerzési eljárás nélkül, a beszállító pedig „egy sok szempontból politikaközeli” műsorkészítő, a Hung-Ister Zrt.

Az atlatszo.hu szerint a Hung-Ister tulajdonosa „50 százalékban a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó B-Reklám Kft., 50 százalékban pedig a szövevényes (új-zélandi, majd osztrák) offshore hátterű, Bányai Péter ügyvédhez köthető Thyramos Kft.”. A honlap ismertetése szerint a Hung-Ister felügyelőbizottságában korábban szerepelt Nyúl Sándor, a Trigránit-csoport vezérigazgatója, Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet tulajdonos-főszerkesztője és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelenlegi elnöke is.

A 2010-es kormányváltás után fb-tagságot vállalt Dávid Gyula ügyvéd, az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány felügyelőbizottsági tagja, a Fidesz gazdasági háttéremberének tartott Nyerges Zsolt ügyvéd és a bécsi illetőségű Aczél Zoltán, aki – így az atlatszo.hu – „korábban a Strabag osztrák építőipari konszern magyarországi kijáróembereként tett szert kétes hírnévre”.

Nyerges és Aczél a 2010-es kormányváltás után együtt kerültek be a Magyar RTL Televízió Zrt. igazgatóságába. A Hung-Ister vezérigazgatója 2005–2010 októbere között, majd 2011 márciusa óta ismét az a Fazekas Csaba, aki közben a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, korábban pedig a Hír TV vezérigazgatója volt.

A Szerencsejáték Zrt. a Pólus Centerben bérel egy 4000 négyzetméteres stúdiókomplexumot évi 370 millió forintért, amelyet alvállalkozóként a Hung-Ister üzemeltet, évi 408,7 millióért. A gyártásra külön szerződést kötöttek: eszerint a Szerencsejáték Zrt. a stúdióban forgatott műsorokért – heti 68 percről van szó – évente közel 1,6 milliárdot fizet.

Az atlatszo.hu ismertetése szerint a hetente megjelenő Szerencse Híradót további bruttó 5,5 millióért gyártja a Hung-Ister Zrt., ez évi újabb 231,4 millió forint. 2010 decemberében újabb 395 millió plusz áfa összegű keretszerződést kötöttek, amely szerint a Hung-Ister készíti a zrt. reklámanyagait.

A keretszerződés alapján az „Üldözi a szerencse” kampány reklámanyagai bruttó 61,6 millióért készültek. A „Rendezze Ön az életét” kampány bruttó 113,9 millióba került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.