Elmaradtak a razziák: a rendőrség sem tudja, hol vannak a hajléktalantáborok

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, hogy Orbán Viktor hétvégi, Pintér Sándor belügyminiszternek címzett felkérése után – hogy tudniillik a rendőrség ellenőrizze a hajléktalanok városokon kívüli kalyibáit, sátortáborait – átfogó, országos razzia kezdődik. Nem kezdődött.

A Belügyminisztérium hétfőn nem nyilatkozott a „csepeli ügyben”, a rendőrség a tárca nyilatkozata előtt nem szólal meg a nyilvánosság előtt, valójában – mint azt több megyei rendőr-főkapitányság megkérdezése után nyilvánvalóvá vált – a rendőrség nem tudja, hogy hol vannak a hajléktalantáborok. Nem tudják, hány hajléktalan élhet a területükön, amiből egyenesen következik, hogy eddig sem járőröztek – rendszeresen legalábbis bizonyosan nem – hajléktalanok által megszállt területeken.

Orbán Viktor hétvégi „felkérése” óta ugyanis sok helyen tábort bontottak a hajléktalanok, de hogy hol verték fel újra a sátraikat, még a nagyszámú utcai munkással dolgozó segélyszervezetek sem tudják.

Sok hajléktalan tart attól, mondják az utcai munkások, hogy a négyes gyilkosság felerősíti a velük szembeni, amúgy is erős előítéleteket. A csepeli eset óta sokan abban a tévhitben élnek, hogy a városszéli táborlakók valamiféle szervezett bűnbandaként működnek, holott az esetek többségében a tartósan egy helyen vegetáló hajléktalanok között is csak minimális az együttműködés. Vigyáznak egymás dolgaira, főleg a sátrakra, amikben laknak, és a közösen használt holmikra, de ha a szükség úgy hozza, nem haboznak meglopni a velük egy „táborban” élőket sem.

Bár a rendőrség következetesen hallgat a csepeli ügy részleteiről, kiszivárgott hírek szerint a négy áldozat közül kettő bizonyosan hajléktalan volt. Az előzetesben lévő gyanúsítottak vallomásaiból legalábbis olyan történet kezd kikerekedni, miszerint a kolónia egyik tagja fagyállót ivott, és meghalt. Társai „nem akarták felhívni magukra a hatóságok figyelmét”, ezért a tábor közelében eltemették a megboldogultat. Csakhogy később egy másik hajléktalan megzsarolta a többieket, ezért vele is végeztek. A vallomások állítólag nem térnek ki (ma még legalábbis nem) arra, hogy kik temették el az alkoholmérgezésben elhunytat, és kik ölték meg a másik hajléktalant. Az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda sem a fenti információinkat nem kívánta kommentálni, sem arra a kérdésre nem adott választ, hogy kik fenyegették meg azt az erdélyi fiatalembert, akinek a múlt szerdán sikerült megszöknie a hajléktalan rablógyilkos bandától. Emlékeztetőül: a fiatalembert sörözni hívták ismerősei, akiknek többször segített, kisebb kölcsönt adott nekik (amit rendszerint megadtak), élelmiszert vásárolt nekik, amikor látta, hogy nincs mit enniük. Amikor a kolónia táborához értek, egy ideig altatták az éberségét, majd hátulról rátámadtak, megkötözték, és egy előre megásott verembe térdeltették, majd nyakig betemették földdel. Így kényszerítették rá, hogy az erőszakkal elvett bankkártyája kódját megadja.

Miután megszökött, a rendőrségre ment, s a nyomozók 24 órán belül el is fogták bántalmazóit, egy magát macedónnak valló férfit és egy magyar hajléktalan párt. Ezek után is kapott azonban még fenyegető üzeneteket, ezért jelenleg is a Baptista Szeretetszolgálat egyik védett házában bújtatják.

Úgy tudjuk, szükség esetén a rendőrségtől is kérhetne védelmet, de állítólag tőlük nem kért.

Az Eperföld egy korábbi lakója: a hajléktalanok a négyes gyilkosság után az előítéletek felerősödésétől tartanak
Az Eperföld egy korábbi lakója: a hajléktalanok a négyes gyilkosság után az előítéletek felerősödésétől tartanak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.