Dühítő hercehurca a jogosítvány meghosszabbításáért

A krónikus betegek csak szakorvosi igazolással hosszabbíthatják meg jogosítványukat. A cukor- és szívbetegek ezentúl külön fizethetnek ezért a szakorvosi vizsgálatért is, és még a várólistákat is le kell küzdeniük valahogy. A rendelkezés közlekedésbiztonság szempontjából is elhanyagolható, a lapunknak nyilatkozó jogászok egyike sem emlékezett olyan esetre, hogy vizsgálták volna, az orvosi igazolás alkalmas-e a kockázatok csökkentésre.

Az orvosok szerint kisebb káosz van a jogosítványok meghosszabbítása körül az augusztus elsejétől hatályos jogszabály-módosítás miatt. A betegek dühösek és keresik a kiskapukat, az orvosok szerint abból viszont van bőven. Az új szabályok szerint a folyamatosan gyógyszerszedésre kényszerülő mozgásszervi, cukor-, illetve szívbetegeknek friss szakorvosi véleményt is be kell szerezniük. Az ilyen szakrendelések viszont annyira zsúfoltak, hogy több hetet is kell várni és a vizsgálatokért térítési díjat kell fizetni.

A lapunknak nyilatkozó szakorvosi rendelők árlistái a nulla és a 8800 forint között szórtak. Azokban a szakorvosi rendelőkben, ugyanis ahol még nem tudatosult, hogy a jogosítványmeghosszabbítás nem része a kötelező és térítésmentes ellátásoknak, ott nem kérnek díjat a vizsgálatokért, ahol meg tudják, ott meg rendelője válogatja, hogy mennyit számláznak. Így egy-egy jogosítvány meghosszabbítása több tízezer forintba is kerülhet, sőt az is előfordulhat, ha valaki az utolsó pillanatig vár – a várólisták miatt –, hogy akár hetekre jogosítvány nélkül maradhat.

A beteg, amikor szembesül az új szabályokkal, kapkod, de főként dühös – a háziorvosra. Ha pedig netán az is kiderül – például az érszűkülettel járó szövődmény miatt –, mégsem hosszabbítható meg a jogosítvány, akkor a többség még dühösebb. Van olyan is, aki ezt nem is hajlandó tudomásul venni, és elviszi egy másik orvoshoz a kártyáját. Aki viszont – ha nem ismeri az előzményeket – kiadhatja az igazolást. A gyakorlatban pedig szinte senki sem ellenőrzi, hogy aki kiadta az igazolást a jogosítványhoz, arra jogosult volt-e.

Míg az agyműtétek után közvetlenül, vagy az epilepsziával kezelt emberek nem vezethetnek autót, ezekről a kórképekről a szakorvosok szinte automatikusan tájékoztatják a kezelőorvost, az egyéb szakmákban soha, vagy csak nagyon ritkán fordul elő hasonló. A lapunk által megkérdezett fél tucat háziorvos csak elvétve emlékezett egy-egy olyan esetre, amikor a szakorvos a saját maga fölfedezett –autóvezetést kizáró – betegség esetén kezdeményezte volna a jogosítványhoz kiadott orvosi igazolás felülvizsgálatát.

Szerintük méltánytalan, hogy néhány ezer forintos vizsgálati díjért lényegében a háziorvosnak kell vállalnia öt vagy tíz évre a felelősséget. A nyilatkozó orvosok „aggodalma” úgy tűnik a gyakorlatban teljesen felesleges. Kovács Kázmér közlekedési ügyekkel foglalkozó szakjogász egyetlenegy esetre sem emlékszik, amikor közlekedési balesettel összefüggésben vizsgálták volna a jogosítvány kiadását véleményező orvos felelősségét. Holott előfordult, hogy szerinte is indokolt lett volna.

A Magyar Orvosi Kamara szakmai egyeztetést kezdeményezett a jogosítvánnyal kapcsolatos előírások megváltoztatására. Éger István, a szervezet elnöke a Napi Gazdaságnak azt nyilatkozta: szerinte egy évtizedek óta jól működő rendszerbe nyúltak bele szerencsétlen módon a jogalkotók. A lapinformáció szerint viszont jelentős változás az őszi egyeztetés után sem várható, mivel a szaktárca az uniós joggal tökéletesen egyezőnek tartja a hazai rendelkezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.