Álam az államban

Csupán egyetlen, bár fölöttébb súlyos hibát követtem el a címben, ami a helyesírás aktuális presztízsét tekintve minimum elfogadható teljesítmény, sőt egy, a Köztársasági Elnöki Hivatal funkcionáriusai alkotta mezőnyben alighanem a bravúros jelzővel illethetnénk.

A Schmitt Pált kiszolgáló intézmény mulattató bakijai nem elsősorban a köztársasági elnök tekintélyének erodálódása miatt kellemetlenek. A permanens szerencsétlenkedés nyilvánvaló és kínos üzenete sokkal inkább az: az ország első polgárának munkáját segítő hivatal a kontraszelekció bemutatóterme lett.

Másként aligha értelmezhető ugyanis, hogy az ott dolgozó szakemberek képtelenek eltalálni a norvég király nevét, helyesen írni a helyezett szót, nem utolsósorban a kukába helyezni azt a dolgozatot, amelyben abszolutóriumnak nevezik az abszolútumot. Persze a Schmitt Pál beiktatásakor elmondott, „minden háztető egyaránt fontos” konklúzióval ékesített beszéd óta nem voltak illúzióink, ám az utóbbi egy évben tanúsított hozzá nem értés minden várakozást fölülmúlt.

Az okok nem is olyan meglepők: például föltűnik a hivatalban Kontrát Károly fideszes képviselő, belügyi államtitkár huszonöt éves, friss diplomás leánya. Az ifjú hölgy meglehetősen sikeresnek mondható, mivel azonnal az úgynevezett felterjesztési osztály vezetője lett. E karrier remek illusztrációja annak, amiért a tehetséges és fölkészült fiatalok többsége úgy véli, pályaorientációjában elsődleges szempont, hogy távol tartsa magát az állami szektortól. Ott ugyanis a pártkapcsolatok határozzák meg az előrejutást, nem a teljesítmény.

Ott egy Loppert Dániel nevű kommunikációs szakember lehet a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. szóvivője: az ő elévülhetetlen érdeme, hogy sok éve nyilvánosan leárulózta Medgyessy Pétert, Magyarország akkori miniszterelnökét. Egy karrier ezzel el is indult. A hasonló nagy ívű történeteket napestig sorolhatnánk, mert szembeszökően rapid pályastartok sokasága köszönhető a befolyásos narancssárga barátoknak és rokonoknak, valamint a Fidelitas-színekben végigdolgozott választási kampányoknak.

Pedig nincs annál rémisztőbb üzenet, mint hogy egy országban ilyen módszerekkel érvényesülhet valaki a közintézményekben. Mert ebből a felismerésből fakad az a cinizmus, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium első PR-táborában is megjelent. Az Index cikke szerint a közigazgatás iránt érdeklődő fiatalok egyike úgy nyilatkozott: kapcsolatokat építeni érkezett a rendezvényre.

Ha pedig végleg győz a fülkeforradalom, meglehet, már a szövegszerkesztő sem húzza alá a súlyos helyesírási hibákat. A hűség mindent felülír.

Álamot épít az államban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.