A magyar cégek is nyelvtudást kérnek a szakmunkásoktól

Elkezdték „árulni” magukat a hiányszakmában képesítést szerzett fiatalok Győr-Moson-Sopron megyében.

Alaposan végignézik, végigjárják az állást kínáló cégeket, esetenként feltételeket szabnak. A Győrött és környékén letelepedett világcégek és a nekik beszállító társaságok ugyan nem fi zetnek annyit, mint Nyugat-Európában létesített üzemeikben –gyakran annak csak a harmadát-ötödét –, ám felvázolt jövőképükkel és egyéb juttatásaikkal sikerül itthon tartaniuk a frissen végzett szakmunkásokat, gépipari mérnököket.

– Nem a német és az osztrák munkaerőpiac megnyitásának az eredménye, hogy a nyugati határmentén fekvő Győr-Moson-Sopron megyében 5,1 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami egy százalékkal jobb a budapestinél, s ezzel a megye vezeti az országos listát – kommentálta a legfrissebb foglalkoztatási statisztikákat Rimányiné Somogyi Szilvia, a regionális munkaügyi központ vezetője.

A szakember a nyár elején attól tartott, hogy a hiányszakmákat tanulók végzésük után Ausztriában és Németországban vállalnak munkát. Ebben a két országban ugyanis nagyjából ugyanazokat keresik: forgácsolókat, lakatosokat, gyártósori szerelőket, könnyűgépkezelőket, gépészmérnököket.

A tapasztalatok az aggodalmakat nem igazolták. Sokan próbáltak ugyan szerencsét Nyugat-Európában – főleg Ausztriában –, de főként olyanok, akik valamilyen ok miatt idehaza sem tudtak elhelyezkedni. Többségükre nem tartottak igényt nyugati szomszédaink munkaadói. A szakmunkás-képesítés és a német nyelv ismeretének hiánya pedig eleve reménytelenné tesz minden külföldi próbálkozást.

Rimányiné Somogyi Szilvia szerint Győr-Moson-Sopronban is új jelenség, hogy már a tisztán magyar tulajdonú cégek is megkövetelik a szakmunkásoktól a német vagy az angol nyelv legalább alapszintű ismeretét. Sok vállalat építi fel, fejleszti magát abban a reményben, hogy idővel valamelyik világcég beszállítója lehet. Ehhez pedig legalább a szakmai nyelv alapvető kifejezéseit, szófordulatait ismerniük kell a gépsorok mellett dolgozóknak is.

A regionális munkaügyi központ –mely jelenleg is négyezer új álláshelyet tud ajánlani – ezért újabb nyelvtanfolyamok szervezésében kezdett a megyében.

Győr vonzereje átnyúlik a megyehatárokon, az Audi saját ingyenes buszjáratai Komárom, valamint Pápa térségéből is naponta viszik a szakembereket a kisalföldi megyeszékhelyre. Az Audi új, nagyszabású beruházása rövidesen közvetlenül 2100 új munkahelyet teremt, az ő felvételük már meg is kezdődött.

Kara Ákos, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának alelnöke szerint a munkanélküliség csökkenésének Győr-Moson-Sopron megyei tendenciája tartósnak látszik, erre a megkezdődött vagy tervezett ipari nagyberuházások és a majdani beszállítók is garanciát adnak.

A szakképzetlen, régebben munka nélkül élő emberek sorsára azonban a munkaerőpiac nehezen talál gyógyírt. Rimányiné azt tapasztalta: aki hosszú időn át, tartósan állás nélkül marad, az már nehezen illeszkedik vissza a munka világába.

– Boldogok voltunk, amikor egy évtizede nem dolgozó embernek találtunk viszonylag jól fizető munkát. Mondtuk neki, hogy nem lesz annyira megterhelő, hiszen egy műszakba kell csak járnia – idézi fel egyik kudarccal végződött történetét a munkaügyi vezető. – Visszakérdezett az ügyfelünk: de ugye azért nem kell minden hétköznap bejárnom?

4 EZER

A REGIONÁLIS munkaügyi központ jelenleg is 4000 új álláshelyet tud ajánlani, a cégek igényei alapján újabb nyelvtanfolyamok szervezésébe kezdett Győr-Moson-Sopron megyében.

Az Audi a környező városokból is hordja a munkásokat Győrbe
Az Audi a környező városokból is hordja a munkásokat Győrbe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.