Mi folyik Matolcsy minisztériumában?

Matolcsy György meneszti külgazdasági államtitkárát, Becsey Zsoltot és felszámolja az egész államtitkárságot. Ez sokak szerint rossz üzenet a piac számára. Az Orbán-Navracsics találkozó után olyan hangokat lehetett hallani, hogy a Matolcsy-tárcánál „rendszerszerű problémák” vannak.

„Becsey Zsoltot tavaly tavasszal Orbán Viktor miniszterelnök ajánlotta külgazdasági államtitkárnak, így ha Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hivatalosan meneszti, bizonyosan számíthat valamilyen állami megbízatásra. A kormány számára kiemelten fontos Opel- és Audi-projektek, de a szaúdi és arab térség felé történt nyitás mögött is az államtitkár állt” – kommentálták munkatársunknak a Becsey Zsolt menesztéséről szóló híreket kormányközeli források.

A hír nem okozott meglepetést, nyílt titok volt az átszervezés. Már január elején azt írtuk: „Becsey Zsolt esetleges menesztéséről hallani, mert Matolcsy Györgynek állítólag megromlott a kapcsolata vele.” Akkor az államtitkár mindössze annyit mondott: „Maximális erőbedobással végzem a munkámat.” A Népszabadság július 8-án megírta: Matolcsy György maga jelentette be külgazdasági diplomaták előtt, hogy összevonják a belgazdasági és a külgazdasági államtitkárságot, és azt Szatmáry Kristóf vezeti. Becsey Zsoltot tegnap nem tudtuk elérni.

– Amikor a befektetői bizalom és a belső fogyasztás is csökkent, az export sikertörténet volt – hívta fel a figyelmet egyik forrásunk, aki szerint a piac számára sincs jó üzenete, ha nem lesz külön külgazdasági államtitkárság.

Kérdés, hogy Matolcsy György saját hatáskörben határozhat-e államtitkárságok összevonásáról, vagy ehhez miniszterelnöki jóváhagyásra van szüksége. A nemzetgazdasági miniszter a svájci frank árfolyamának kilengése okán elindult gazdasági-pénzügyi változások miatt „forró dróton” van a miniszterelnökkel, arról viszont nem tudni, volt-e már Felcsúton, hogy Orbán Viktor négyszemközt vele is értékelje tárcája elmúlt egy évét.

Az Orbán–Navracsics találkozó után olyan híreket lehetett hallani, hogy a Matolcsy-tárcánál „rendszerszerű problémák” vannak. Egyesek szerint a nemzetgazdasági miniszter „sajátosan” vezeti a tárcát, például tavaly ősz óta nem volt olyan miniszteri értekezlet, amelyen valamennyi államtitkárral egy asztalnál ült volna.

Ugyanakkor egyes vélemények szerint „túlzottan nagy a befolyása a minisztériumban” Nagy Róza közigazgatási államtitkárnak – akit jobbról sokat támadtak, mert a Medgyessy-kormány alatt helyettes államtitkárként dolgozott a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, 2007-től 2010-ig a Hévízgyógyfürdő és a Szentes András Reumakórház Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója volt, illetve Molnár Lajos korábbi SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornője. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy sokszor nem a hierarchiának megfelelően, hanem „informális szinteken” dőlnek el fontos döntések.

– Ha vannak is olyan hírek, hogy MatolcsyGyörgy valamilyen startégiai részleget, tervhivatalt szeretne, erre azt lehet mondani: az NGM már most is olyan, mint egy stratégiai kutatóintézet. Agytrösztök működnek. És mintha a miniszternek nem is lenne fontos a „pénz, paripa, fegyver”, csak a gazdaság horizontja fölé néz – fogalmazott egy kormányközeli forrás. S egyúttal emlékeztetett: fekete pontokat kapott Matolcsy György a magán-nyugdíjpénztári „szabad választás” kommunikációra és a „16 százalékos egykulcsos adóval mindenki jól jár” miatt is. De a munka törvénykönyvének legfrissebb tervezete is általános társadalmi-politikai felháborodást okozott, s az emiatti turbulencia folyamatosan sajtóhír, támadási felület.

Ami a külgazdasági állam titkárságot illeti: általános kormányzati alaphang, hogy a Fellegi–Matolcsy versenyben a nemzeti fejlesztési miniszter győzött. Fellegi Tamás sikere, hogy az NFM-é lett az orosz és a kínai projektek felügyelete. Ráadásul a 13,5 milliárdos befektetői, illetve a néhány százmilliós nemzeti fejlesztési célerőirányzattal együtt. Ugyanakkor a kereskedelempolitikai-külgazdasági háttérintézmények a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerültek. Bencsik András energia stratégiáért és klímapolitikáért felelős államtitkár kinevezése után fél évvel a Matolcsy-tárca helyett Fellegi minisztériumát választotta sok tucat munkatársával együtt. (Matolcsy év végén a költségvetésért felelős Bathó Ferencet is meneszteni akarta. A helyettes államtitkár akkor a tárcánál maradt, de háttérbe szorítva, s azóta nagyon kevesen látták.) Az NGM-nél mindamellett 30 százalékos leépítés történt.

Az Új Széchenyi Terv bemutatásakor Orbán Viktor így írta le gazdasági miniszterét: „Az egyik rendszeresen visszatérő kritikai észrevétel, vajon szükség van-e a gazdaságpolitikának épp egy ilyen rendszerben történő kormányzati irányítására. Nem kell-e külön pénzügyminisztérium? Ismeri-e Matolcsy György a számokat, hogy így fogalmazzak, ugye, így szokott az lenni, vagy csak tervei vannak. Ha nem kell új pénzügyminisztérium, ha új nemzetgazdasági minisztérium van, akkor nem kellene-e a gazdaságfejlesztési eszközöket ott hagyni? Matolcsy csak beszél, a pénz fölött meg Fellegi rendelkezik, ugye, így szokták ezt mondani.” A miniszterelnök hozzátette: ha nincs a Matolcsy-féle távlatos stratégia, amelynek a számait és összefüggéseit láthatták, amely elhelyez bennünket időben, térben, akkor a fejlesztési terveink céltalanokká válnak. „Azt tudom mondani, hogy nekem nemcsak jobb kezem van, hanem bal is” – célzott Orbán Viktor Fellegi Tamásra.

Arra egyelőre senki nem tudja a választ, hogy a 2012-es költségvetés elfogadása után is miniszter marad-e a „nem ortodox” gazdasági eszközökkel operáló Matolcsy György.

Belső konfliktusok

Semmilyen konfliktus nincs köztem és a miniszter között, szorosan együttműködünk Fellegi Tamással – mondta Nyitrai Zsolt, az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára. Azt állítja, hogy államtitkársága a minisztérium legeredményesebben működő szervezete.

Kérdés persze, ha így van, miért kezdeményezte a hírközlési munka szakmai irányítójának, Vasváriné dr. Menyhárt Évának felmentését? Nyitrai a legfontosabb céljai között jelölte meg, hogy jövőre állami kezelés alá kerüljön a kormányzati gerinchálózat, mely hatmilliárdos üzlet, s ezt „jelenleg egy multicégnek” fizeti ki az állam. Arra a kérdésre, hogy ez sérti-e a kormányzati gerinchálót üzemeltető Magyar Telekom érdekeit, azt mondta, találgatásokkal nem foglalkozik.

Csütörtökön a Fellegi Tamás vezette minisztérium még úgy kommentálta Vasváriné kirúgásával kapcsolatos értesüléseket, hogy a felmentés a miniszter jogköre, aki augusztus huszadikáig szabadságon van. (V. G. G.)

A miniszterelnök szerint „ha nincs a Matolcsy-féle távlatos stratégia, amelynek a számait és összefüggéseit láthatták, amely elhelyez bennünket időben, térben, akkor a fejlesztési terveink céltalanokká válnak”
A miniszterelnök szerint „ha nincs a Matolcsy-féle távlatos stratégia, amelynek a számait és összefüggéseit láthatták, amely elhelyez bennünket időben, térben, akkor a fejlesztési terveink céltalanokká válnak”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.