Palkovics Imre nem zárja ki a sztrájkot, az utcai tüntetést

Csaknem két és fél órán át tárgyalt tegnap reggeltől a hat szakszervezeti konföderáció vezetőivel a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára, Kardkovács Kolos az új munka törvénykönyve tervezetéről. Kétségtelen – és ez a tegnapi egyeztetésen el is hangzott –, hogy a munka törvénykönyvének tervezete az eredeti elképzelésekhez képest enyhült. Így például megmarad a védett kor intézménye, és erősödik a kismamák munkajogi védelme. Ez azt jelenti, hogy a tervezet a jövőben is védelmet biztosít a munkáltatói rendes felmondás lehetőségével szemben az 55 évesnél idősebb munkavállalók esetében, továbbá azokat érintően, akik várandós, szülési, illetve gyermekgondozási fizetés nélküli szabadságon vannak. A személyiségi jogok védelméhez tartozik, hogy az álláskeresőt továbbra sem kötelezhetnék például terhességi teszt elkészítésére. Az új Mt. nem csökkenti az alapszabadság és az életkor alapján járó pótszabadság mértékét, és lehetővé teszi, hogy ezt kollektív szerződésben is szabályozhassák. A szaktárca közleményben rögzítette: a munka törvénykönyv tervezete a nemzetközi és EU-s irányelveknek megfelelő szakszervezeti jogokat akar biztosítani.

Ezt az érintettek a tegnapi szakmai egyeztetés után sem így látják. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint a kormány elfogadhatatlan módon akarja gyengíteni a szakszervezeteket, miközben a tervezet a gazdasági érdekek alá rendeli az alapvető emberi jogokat. Közölte, hogy a tárgyaláson világossá tették: ha a tervezetet a kormány, illetve a parlament változatlan formában fogadja el, akkor „óriási feszültségek várhatók a munkahelyeken”, amelynek következménye az lesz, hogy a szakszervezetek szervezett formában tiltakoznak. Maga a Munkástanácsok nevében úgy gondolja, hogy ha nem veszik figyelembe a javaslataikat, utcára vonulnak, esetleg sztrájkokra kényszerülnek.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke leszögezte: továbbra is szükségesnek tartják a politikai egyeztetést a tervezetről és arról is, hogy egyáltalán indokolt-e a törvény módosítása.

„Óriási feszültségek várhatók a munkahelyeken”
„Óriási feszültségek várhatók a munkahelyeken”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.