A frank miatt csődölt be a Balaton zászlóshajója

Csődbe ment a Balaton egyik emblematikus szállodája, az idegenforgalom zászlóshajójának tartott balatonalmádi Hotel Ramada. A tó keleti medencéjéből mindenhonnan jól látható négycsillagos szállót mostanáig a Wossala Hotels Kft. üzemeltette, amely ellen július közepén felszámolási eljárás indult.

Ebből a helyszínen még alig érzékelni valamit. Csütörtöki hotellátogatásunk során nem tapasztaltuk, hogy a Ramada életében bármilyen változás történt volna. Valamennyi szolgáltatás működött, az általunk megkérdezett szállóvendégek közül pedig senki sem hallott arról, hogy valójában egy csődbe ment hotel vendégszeretetét élvezik. Az alkalmazottak azonban – szigorúan név nélkül – elárulták: sejthető volt, hogy baj van, mivel az utóbbi időben gyakran késtek a fizetések, illetve a járandóságuknak csak egy részét kapták kézhez. A többség attól tart, hogy bármikor bezárhatják a létesítményt, és a több mint száz dolgozó az utcára kerülhet.

– Mindent megteszünk, hogy a hotel a felszámolás ideje alatt folyamatosan tovább működjön – szögezi le Sáfrány Mihály, a felszámolással megbízott Délprodukt Kft. ügyvezetője. – Ha bezárnánk, munkahelyek szűnnének meg, óriási végkielégítést kellene kifizetni a dolgozóknak, ráadásul abban a pillanatban harmadára esne a szállodakomplexum értéke. Nem is beszélve arról, hogy a bezárt Ramada fenntartására (a biztosításra, a helyi adókra, a temperáló fűtésre, valamint az őrzésvédelemre) évi 50 millió forintot kellene költeni.

A Hotel Ramada ellen indított felszámolás az egyik első jele annak, hogy a svájci frank árfolyamrobbanása nem csupán a lakáshitelezésben, hanem a gazdasági szférában is súlyos következményekkel járhat. Látszólag egy négymillió forintos kifizetetlen mosodaszámla döntötte be a négycsillagos szállodát, valójában egy hat évvel ezelőtt felvett 2,9 milliárd forintos svájcifrank-alapú hitel.

Sáfrány Mihálytól megtudtuk: egy budapesti tisztítószalon még 2009-ben indított felszámolási eljárást a Wossala Hotels Kft. ellen egy négymillió forintos számlatartozás miatt. Ezt tavaly első fokon a Veszprém Megyei Bíróság elutasította, másodfokon azonban a Győri Ítélőtábla helyt adott a hitelező kérelmének, és jogerős végzésében az idén júniusban elrendelte a szállodaüzemeltető cég felszámolását. A döntést követően a Hotel Ramada kiegyenlítette ugyan a mosodaszámlát, ám Sáfrány Mihály tájékoztatása szerint egy jogerős bírósági végzés meghozatala után már nem lehet leállítani egy felszámolási eljárást.

A felszámolóbiztos július 17-én vette át a szálloda irányítását. A cég átvilágításakor kiderült, hogy a késve kifizetett mosodaszámla eltörpül a kft. teljes adósságállományához képest.

– Valójában egyetlen tartozás nyomorította meg a Wossala Hotels Kft. gazdálkodását: a cég 2005-ben 2,9 milliárd forintos svájcifrank-alapú fejlesztési hitelt vett fel az Erste Banktól, amelyből eddig 1,1 milliárd forintot fizetett vissza – mondja Sáfrány Mihály.

– A baj az, hogy az árfolyamváltozás miatt a hotel jelenlegi tartozása kamatokkal együtt már eléri a 4,8 milliárd forintot. Csak idő kérdése lett volna, hogy a kft. mikor jelenti be a fizetésképtelenségét.

A Ramada neve összeforrt Wossala Györgyével. A szállodakomplexum tulajdonos-vezetőjét – az egykori olimpikon, világ- és Európa-bajnok vitorlázót – láthatóan megviselték a történtek. Szűkszavúan válaszolt a kérdéseinkre arra hivatkozva, hogy az ügy részleteiről a felszámolóbiztos nyilatkozhat. Kíváncsiak voltunk, hogy a több milliárd forintos adósságállomány mellett miként bukhatott bele egy pár milliós kifizetetlen mosodaszámlába.

– Minden erőmet arra összpontosítottam, hogy fizetni tudjam a banki törlesztőrészleteket – magyarázza Wossala. – Eddig egyetlen elmaradásom sem volt. Más kérdés, hogy a mostani svájcifrank-árfolyam miatt feltehetőleg egy-két hónapnál tovább képtelen lettem volna törleszteni a kölcsönt, azaz a felszámolás elkerülhetetlen lett volna. A szálloda évi egymilliárd forintos forgalma nem elég a mára ötmilliárd forintra duzzadt adósság kiegyenlítésére.

Hoffmann Henrik, a siófoki négycsillagos Hotel Residence tulajdonosigazgatója kérdésünkre azt mondta, az egész balatoni szállodaipar válságban van, de a jelenlegi helyzetben igazából azoknak van esélyük a túlélésre, akik az elmúlt években a beruházásaikat nem svájcifrank-alapú hitelekből finanszírozták. Hozzátette: saját létesítményük fejlesztését euróalapú hitelekből fedezték, így egyelőre képesek kigazdálkodni a törlesztőrészleteket. A kialakult helyzet miatt erősen aggódik Keszey János, Balatonalmádi polgármestere is. A Hotel Ramada a tóparti város legnagyobb adófizetője, bezárása óriási érvágás lenne a településnek:

– Bizakodunk, hogy a szálloda tovább működhet. Konkrét segítséget nem tudunk adni, még ha mérsékelnénk is a hotel adóterheit, a kft.-nek akkora a teljes adósságállománya, hogy az esetlegesen csökkentett helyi adók nem javítanának érdemben a cég helyzetén.

Sáfrány Mihálytól megtudtuk, egyelőre továbbra is Wossala György irányítja a hotel működését, pontosabban a javaslatai alapján hozza meg a felszámolóbiztos az üzemeltetéssel kapcsolatos konkrét döntéseket. A felszámoló egyébként bérleti formában egy szakmai céget szeretne megbízni a Hotel Ramada hosszú távú üzemeltetésével. Sáfrány Mihálytól megtudtuk, két vállalkozás már jelentkezett is a feladatra, ám ezekről a cégekről a felszámolóbiztos nem adott felvilágosítást. Wossala György kérdésünkre azt mondta, egyelőre nem gondolkodik azon, hogy a jövőben juthat-e neki szerep a Hotel Ramada életében.

Sáfrány Mihály egyébként hosszú felszámolási eljárást jósol.

– Az összes vagyonelem nagyjából hatmilliárd forintot érhet – mondja a felszámolóbiztos. – A jelenlegi pénzügyi helyzetben ennek csupán a töredékéért lehetne értékesíteni a szállodát, ezért valószínűnek tűnik, hogy a hotel eladása két-három évbe is beletelhet. Az biztos, hogy a Hotel Ramada nem zár be, az ügy minden szereplőjének az az érdeke, hogy tovább működjön.

Wossala György szerint a szálloda évi egymilliárd forintos forgalma nem elég a mára ötmilliárd forintra duzzadt adósság kiegyenlítésére
Wossala György szerint a szálloda évi egymilliárd forintos forgalma nem elég a mára ötmilliárd forintra duzzadt adósság kiegyenlítésére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.