Csődöt mondott a fideszes három csapás?

Hétszázzal több bűncselekmény történt az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter válaszából, amit Harangozó Tamás szocialista képviselő írásban feltett kérdésére adott.

Harangozó az összbűnözés alakulása mellett a vagyon elleni és az erőszakos, garázda bűncselekmények számának alakulásáról is kérdezte a tárcavezetőt. Pintér válasza szerint a 2010-ben regisztrált 129 682 vagyon elleni bűncselekménnyel szemben az idén (fél év alatt) 119 301 ilyen cselekmény történt. Személy elleni erőszakos cselekményből pedig 2010-ben 17 949-et, míg idén 19 670-et jegyeztek fel.

A szaktárca szerdán – mintegy kiegészítendő a képviselőnek adott igencsak szűkszavú miniszteri választ – közleményben emlékeztetett arra, Pintér Sándor már miniszterjelölti meghallgatásán jelezte, az új kormány tervezett (és azóta bevezetett) intézkedéseinek hatására várhatóan növekedni fog a rendőri aktivitás, ami a statisztikákban a bűncselekmények számának növekedését okozza.

Pintér Sándor
Pintér Sándor

A Belügyminisztérium szerint a bűncselekmények számának növekedése nem a bűnözés növekedését jelzi, hanem a rendőri aktivitást: javult a rendőrség felderítési eredményessége, több bűnözőt értek tetten, mint korábban, amiben az is közrejátszott, hogy az idén országosan 2142 frissen végzett rendőr is szolgálatba állt.

A jogszabályi szigorítások következtében lényegesen több olyan bűnelkövető ellen indult eljárás, akik korábban elkerülhették a felelősségre vonást, mivel az általuk elkövetett „kis értékű lopások” és hasonló jogsértések kárértéke nem érte el a húszezer forintot, ezért a rendőrség nem is rendelt el nyomozást. A tárca közleménye szerint a bevezetett intézkedések és jogszabályi változások eredményeként több ezerrel többen kerültek börtönbe, ezért két korábban bezárt fegyintézetet is újra meg kellett nyitni.

Az Finszter Géza kriminológus szerint sem jelenthető ki egyértelműen, hogy nőtt a bűnözés Magyarországon, a statisztikai adatok ugyanis – miként a szakember a Klubrádió szerda reggeli műsorában fogalmazott – a lebukások számának növekedését is jelezhetik.

Finszter ezzel együtt is aggasztónak tartja, hogy tavaly az előző évihez képest 17 százalékkal nőtt például a betörések száma. Szerinte a kormány közbiztonság javítását célzó egyes intézkedései csak szimbolikusak. A sokat emlegetett három csapás törvény például csak egy szűk elkövetői kört érint; 2009-ben – ha akkor már hatályban lett volna a szóban forgó jogszabály – összesen öt bűnözővel szemben alkalmazhatták volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.