Zseniális üzlet! Székházvásárlás hitelből

Hozzávetőleg 36 milliárd forintért akarja megvásárolni a Magyar Televízió új, Kunigunda utcai székházát a közmédiumok tulajdonosa. Ehhez hitelt is fel kell venni, de állítólag még így is megéri „az eredeti szerződés szerinti első húszéves bérleti díjnál kevesebb lesz”.

A Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap csütörtökön közleményben jelentette be, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá az eredetileg az MTV számára épült, majd a kormányváltás után a közmédia műsorgyártási központjává alakított székház eladásáról az épületet bérbeadó Millenniumi Média Kft.-vel. Böröcz István, az alap vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott pénteki interjúban beszélt a lehetséges 36,3 milliárdos vételárról, és arról, hogy ehhez hitelt kell felvenni, de ez még így is megéri, mert „az eredeti szerződés szerinti első húszéves bérleti díjnál kevesebb lesz”.

Az állami felvásárlással nyugvópontra juthat az új tévészékház építési konstrukciójáról és bérleti díjának nagyságáról évek óta zajló politikai vita, de információink szerint a nyomozó hatóságok továbbra is vizsgálódnak a Fidesz és mások feljelentései alapján. 2009-ben Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatójaként 70 milliárd forintos hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a legfőbb ügyészségen, mert szerinte a székház felépítése körülbelül 20-23 milliárd forintba került volna, ezzel szemben 90 milliárd forint körüli az az összeg, amelyet 20 év alatt bérleti díjként kifizethet.

Az Orbán-kormány 2000-ben határozta el, hogy az ötvenes években a Szabadság téri egykori tőzsdepalotába beköltöztetett köztévé számára egy modern bázist kell építeni. A megvalósításra létre is hozták az állami tulajdonú Milleniumi Média Kft.-t. A 2002-es kormányváltás után a beruházás két évre elakadt, majd a Medgyessy-kormány úgy döntött, hogy az MTV új gyártóbázisát nem állami, hanem magántőkéből építteti meg. A Milleniumi Média Kft.-t nyílt közbeszerzésben 7,4 milliárd forintért vásárolta meg az egyik legnagyobb magyar tulajdonú cég, a Wallis Ingatlan Zrt. A cég építtette fel a Kunigunda utcai székházat. (Az ingatlan mérleg szerinti értéke 34 milliárd forint.)

Cserébe az MTV hosszú távú bérleti szerződést kötött: a 2009-ben nyilvánosságra hozott szerződés szerint az MTV 22+18 évig havonta közel egymillió euróért bérelte volna az épületet, a bérleti és üzemeltetési díj összege a 40 év végére elérhette volna a 130 milliárd forintot. Az MTV súlyos anyagi nehézségei, a 2010-ben radikálisan csökkentett költségvetési támogatása miatt tavaly óta a havi bérleti díj csak egy részét fizeti, ami az épület üzemeltetését – víz, villany, fűtés, őrzés költségeit – fedezi.

Információink szerint nem kizárt, hogy a hitel egy részét a Duna TV Mészáros utcai és az MTI Naphegy téri, nagy értékű székházának eladásából fedezik, a két intézmény dolgozói egy-két éven belül ugyanis kiköltöznek a Kunigunda utcai gyártóbázisra.

A szerződést a Fidesz-kormány megalakulása után kezdték újratárgyalni, párhuzamosan az új közmédiarendszer kialakításával. Az új szerződés megkötésére a közelmúltban adott felhatalmazást a közmédiumok összevont kuratóriuma. A testület elnöke, Balogh László annak idején még a tévékuratórium KDNP-s elnök-helyetteseként tiltakozott a szerződés ellen, mondván az pénzkidobás, a 40 évre szóló bérleti szerződés lejárta után sem kerülhetett volna az MTV tulajdonába az új székház. Most Balogh úgy véli, az élet őt igazolta.

– Még a gazdasági válság előtt voltunk, de már akkor tudni lehetett, hogy előnytelen a bérleti díjat állami kezességvállalás mellett euróban kikötni, ahogy azt is, hogy a fölhalmozott nyereség után nem Magyarországon adóztak. Ez egy bebetonozott szerződés volt, magánvéleményem szerint megkötésekor nem a magyar adófizetők és az MTV érdekeit nézték, az csak a befektetőnek kedvezett – nyilatkozta lapunknak a kuratóriumi elnök. Ebből nagyon nehéz volt jól kijönni, tette hozzá, ezért teljes sikerként értékeli, hogy viszonylag kevés pénzből köztulajdonba kerülhet a székház, ráadásul sikerülhet a Kunigunda utcai gyártóbázis melletti telekrészeket, ingatlanokat is megszerezni. Ezzel hosszú távra biztosítható a nyugodt technikai háttér a közszolgálati médiarendszernek.

A Millenniumi Média Kft. közleménye szerint „a határidőt betartva, a megkötött szerződés alapján valósította meg a székházat”. Az MTVA-val kötött megállapodással valamennyi, a korábbi szerződéssel kapcsolatos kérdés is rendezésre kerül. A most aláírt megállapodás, a cég közleménye szerint, tükrözi, hogy a Milleniu mi Média Kft. „megbízható, szakmailag felkészült, professzionális cég, amely figyelembe veszi partnerei igényeit”.

Az ingatlan mérleg szerinti értéke 34 milliárd forint
Az ingatlan mérleg szerinti értéke 34 milliárd forint
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.