Lencsés Károly: Ötvenes évek

Mindjárt három volt kormányfőt is bíróság elé állítana Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az államadósság megugrása miatt. Számára az sem akadály, ha nincs olyan jogszabály, amelynek alapján eljárást indíthatnának ellenük. Az alkotmányügyi bizottság majd kitalálja, hogyan lehet a „politikai felelősséget a jog nyelvére is lefordítani”. De azt is érdemes lefordítani, hogy Szijjártó mit is mond. Csütörtöki nyilatkozata nem egyéb, mint egy újabb jogállami alapelv páros lábbal tiprása. A visszamenőleges adózás után most korábban nem létező bűncselekményeket kreálnának, amelyek alapján valamilyen múltbeli tett vagy mulasztás miatt állítanának bíróság elé. Ahogy miniszterelnököket, úgy bárki mást is. Ha az alkotmányügyi bizottság a felhívást komolyan veszi, Magyarország kiírja magát a jogállamok sorából. Szijjártó ugyan nem jogász, de attól még olvashatja az emberi jogokról szóló nemzetközi egyezményt. Az ugyanis tételesen tiltja, hogy bárkit olyan cselekményért ítéljenek el, amely az elkövetésekor nem volt bűncselekmény. Ilyesmire talán még az ötvenes években sem volt példa. Akkor legalább a vádat igazították a Btk.-hoz.

A Fidesz bármi áron kriminalizálni akarja a politikát. Úgy tűnik, a párt számára a nyolcévnyi ellenzéki lét után kevés elégtétel, hogy legnagyobb riválisa a porban hever, vért akar látni. Ígérték az elszámoltatást, de úgy látszik, a kijelölt kormánybiztos nem produkál számukra elég eredményt. A jog, a civilizáció köti a kezét. Most eloldanák e köteléket. Eljött a módszerváltás ideje. Erre utal, hogy egy volt miniszter és két egykori titkosszolgálati vezető ellen már titkos nyomozást folytatnak, de hogy mivel gyanúsítják őket, el nem árulnák semmi pénzért. A következő lépés lehet az újabb visszamenőleges hatályú jogalkotás.

Ha többet költ a kormány, mint amennyi a bevétele – ami egyenes út az adósság növekedéséhez –, le kell csukni a miniszterelnököt? Mennyi időre visszamenőleg? Az államadósság-ráta ugyanis a kilencvenes évek elején és az első Orbán-kormány regnálásának utolsó esztendejében is emelkedett. És mi történjék azokkal, akik a gyakran elhibázott költségvetési politika végrehajtásához asszisztáltak? Akik a parlamentben szavazatukkal támogatták – így a Fidesz is – például Medgyessy Pétert több százmilliárdos jóléti programját. Börtönbe velük? De ne feledkezzünk meg az önkormányzati vezetőkről sem: a szektor adósságállománya az utóbbi néhány évben nem másfélszeresére nőtt – amiért most az előző garnitúra fejét követelik –, hanem sokszorosára. Jelentősrészt fideszes településvezetők ténykedésének következtében.

Egyetlen értelmes válasz létezik minderre: a politikai és a büntetőjogi felelősség nem összemosható. Az előző kormánypártot a választók már megbüntették, utódainak az a feladatuk, hogy tegyék jobban a dolgukat. Ha ez nem sikerül, 2014-ben megint a népre vár, hogy ítélkezzék. Szijjártóról – és különös ötletéről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.