Harcba kezdett az iskoláért, hát kirúgták

Elveszítette állását az a tanárként és mediátorként dolgozó asszony, aki a kaposvári Toldi gimnázium megszüntetése elleni harc élére állt.

Klimóné Csongovai Hilda egészen biztos abban, hogy a történtek összefüggésben vannak a tiltakozó akcióival. Mint fogalmazott, volt munkahelyének fenntartója, a Somogymegyei önkormányzat torolta meg, hogy bírálta a megyeszékhely, Kaposvár vezetését a Toldi megszüntetése miatt.

Klimóné Csongovai Hilda az éhségsztrájk idején
Klimóné Csongovai Hilda az éhségsztrájk idején

Nagy felháborodást váltott ki tavasszal Kaposváron az, hogy a jobboldali többségű közgyűlés úgy határozott, átszervezi a Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot. A diákok továbbra is az eddigi épületben maradhatnak, a tanári kar sem változik, viszont augusztustól a gimnáziumot és az általános iskolát más-más intézményhez csatolják. Mindezt ellenezte az iskolába járó diákok szüleinek többsége, mert szerintük az átszervezéssel „szétzúzzák a Toldi szellemiségét, szabadelvű pedagógiai programját, semmissé teszik szakmai eredményeit.” A tiltakozó szülők – akik szerint az átszervezés indokolatlan és jogszerűtlen is – előbb tárgyalásokat kezdeményeztek, ám nem jártak sikerrel. Emiatt később két éhségsztrájkot is tartottak az iskola megmentéséért.

Az átszervezés okairól a kaposvári önkormányzatnál lapunknak senki nem akart nyilatkozni. A szülők és az iskola volt igazgatója szerint nincs valódi ok: legutóbb háromszoros volt a túljelentkezés az iskolában, a továbbtanulási arány 67, a kihasználtság pedig 100 százalékos volt.

Mára az iskoláért vívott harc furcsa fordulatot vett – legalábbis a tiltakozó szülők vezetője, Klimóné Csongovai Hilda szerint. Mint mondta, nemrégiben értesült arról, hogy elveszítette állását. Ez pedig szerinte nem más, mint „jobboldali politikusok bosszúja.”

Elmondása szerint másfél évet dolgozott a Somogy megyei fenntartású somogyvári diákotthonban tanárként és mediátorként, munkájára panasz nem volt, július közepén azonban csak az ő szerződését nem hosszabbították meg. Közölte: „Nyilvánvaló, hogy a jobboldali vezetésű megyénél azért vétózták meg a szerződéshosszabbítást, mert bírálni merészeltem a szintén jobboldali kaposvári önkormányzatot a Toldi indokolatlan, jogszerűtlen megszüntetése miatt.”

A vádak miatt megkerestük a Somogy Megyei Önkormányzatot. Veres Zoltán, a hivatal sajtófőnöke azt közölte: „Klimóné Csongovai Hilda határozott idejű szerződése lejárt, ezért nem dolgozik már az intézményben. Az eddigi munkáját ezúton is köszönjük. Természetesen nincs összefüggés a két intézményben történt események között.”

Mindeközben az iskola átszervezése kapcsán kirobbant vita sem zárult le, sőt lassan jogi csatává alakul. A tiltakozó szülők beadványa nyomán ugyanis a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium újabb törvényességi ellenőrzést indítványozott a megyei kormányhivatalnál az iskola átszervezése ügyében. A beadvány megfogalmazói összeférhetetlenségre hivatkozva kérték azt is, hogy más megyében vizsgálják az ügyet, mert – mondta Klimóné Csongovai Hilda –, a somogyi kormányhivatal vezetője korábban Kaposvár alpolgármestere volt, az oktatási főosztály vezetője pedig a megyei közgyűlés elnökének felesége. A tárca azonban elutasított ezt a kérést.

Ennek ellenére Klimóné Csongovai Hildamár a felülvizsgálat elindítását is sikernek tartja. Szerinte ugyanis a tárcánál aligha rendelik el az ellenőrzést, ha mindent rendben találnak. A somogyi kormányhivatalban egyelőre nem kívántak nyilatkozni a vizsgálatról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.