Vádat emelhetnek a keszthelyi Jobbik volt elnöke ellen

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást abban a több mint 30 millió forintos kárt okozó hitelcsalási ügyben, amelynek egyik gyanúsítottja a Jobbik keszthelyi szervezetének volt vezetője.

Mint arról már írtunk, egy Türjén élő roma férfi 2007 novembere és 2009 januárja között Zalaszentgrót térségében több lakóházat vásárolt egyenként 1,5 és 3 millió forint közötti áron, majd ezeket színlelt szerződésekkel eladta az eredeti ár többszöröséért. A főként munkanélküli, hajléktalan és nyugdíjas „vevők” valótlan, a házakat jelentősen túlértékelő értékbecslés alapján igényeltek hitelt a vásárláshoz. Az ügylet során hat ingatlanhoz 31,3 millió forint kölcsönt utalt el a bank.

A gyanú szerint a valótlan értékbecsléseket a bankkal szerződésben álló cég ügyvezetője, S. Szilárd – a Jobbik keszthelyi szervezetének akkori, azóta lemondott elnöke – készítette, s ő intézte a hiteligényléseket is. (A férfit tavaly kizárták a pártból, de még ma is tagja a keszthelyi önkormányzat városfejlesztési bizottságának.) Az ingatlanok adásvételi szerződéseit, amikben a rendőrség szerint valótlanságok is álltak, egy keszthelyi ügyvéd, S. Szilárd édesanyja, Sz. Irén készítette.

A rendőrség szerint megalapozott a gyanúja annak is, hogy S. Szilárd több szabad felhasználású hitel igényléséhez is készített valótlan értékbecslést.

A bűnsegédlettel gyanúsított, tavaly előzetes letartóztatásba helyezett, de már szabadlábon lévő férfi ügyvédje, Patócs Ilona szerint ügyfele és édesanyja jóhiszeműen jártak el, nem részesültek semmiféle jogtalan anyagi előnyben, s ártatlanságukat bizonyítani tudják a bíróság előtt. Mint fogalmazott, az ügyben készült értékbecslések, szerződések pontosak, jogszerűek, s az ingatlaneladások haszonélvezői nem ügyfelei voltak, hanem az a férfi, aki a házakat értékesítette. Patócs Ilona fontosnak tartotta megemlíteni, hogy elfogadhatatlannak találják a rendőrség eljárását. Mint mondta, ügyfelét annak ellenére helyezték előzetes letartóztatásba tavaly, hogy a kezdetektől segítette az eljárást, s minden dokumentumot a nyomozók rendelkezésére bocsátott. „Ráadásul éppen az országgyűlési választások idején vitték el bilincsbe verve, így az időzítés miatt politika színezete is lehet az ügynek” – fogalmazott Patócs Ilona.

Mint azt a Zala Megyei Rendőrfőkapitányságtól megtudtuk, az ügyben huszonhárom embert hallgattak ki gyanúsítottként csalás és magánokirat-hamisítás miatt. A nyomozást a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta, az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.