Semjénék nem kérnek a reformátusok pénzéből

Hónapokig tartó töprengés után a kormány arra a következtetésre jutott, hogy nem tud mit kezdeni azzal a mintegy 200 millió forintos felajánlással, amivel a reformátusok szerettek volna hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez. A reformátusok – mondta Tarr Zoltán zsinati szóvivő – értetlenkedéssel fogadták, de tudomásul veszik a döntést.

A református egyház április végén határozta el, hogy az „ország nehéz gazdasági állapotára, valamint a központi költségvetés alakulására tekintettel, továbbá az államadósság csökkentése iránti kormányzati elhatározás támogatása céljából” hozzájárul az államadósság mérsékléséhez. Az elképzelés az volt, hogy a református egyház lemond arról a mintegy 200 millió forintról, amelyet ebben az évben templomai és más ingatlanjai felújítására, állagmegóvására kapna a költségvetéstől: egyúttal javasolja, hogy az így megmaradó összeget a kormány fordítsa az államadósság csökkentésére.

Bölcskei Gusztáv püspök a közelmúltban egy református rendezvényen közölte, hogy a kormányzatnak nem áll módjában elfogadni az adományt. Minderről Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes „nagy tisztelettel” levélben értesítette az egyház vezetőit.

A levélben információink szerint lényegében ugyanaz olvasható, amit Semjén indoklásképpen a távirati irodának nyilatkozatként elmondott. A kormány köszönettel veszi a felajánlást, de a költségvetésben címzett támogatásként szereplő összeg átcsoportosítására nincs mód: ehhez országgyűlési határozatra és a büdzsé módosítására lenne szükség. A református gyülekezetek ráadásul fenntartották a kulturális örökség rekonstrukciójára már beadott pályázataikat, az állam nincs abban a helyzetben, hogy kizárja őket a lehetőségből. Amennyiben a reformátusok mégis visszavonnák pályázataikat – így Semjén –, akkor a rájuk eső pénzt a többi pályázó között osztanák szét.

Mivel a felajánlásról zsinati határozat is született, Tarr Zoltán tájékoztatása szerint az elnökségnek most az a feladata, hogy beszámoljon a történtekről a zsinatnak. A kérdésre, hogy a református egyház próbál-e más módot találni az adósságcsökkentésre, egyelőre nem tudott válaszolni.

Az államadósság elleni alap Rédly Elemér győri plébános kezdeményezésére jött létre. Katolikus részről a szeged-csanádi egyházmegye százmillió forintot ajánlott fel. Kiss-Rigó László püspök néhány hete lapunknak elmondta, hogy a pénzt elkülönítették, és pár hónapon belül átutalják. Az evangélikusok a hívek adományaiból és saját forrásokból 50 millió forint értékben két mentőautót készülnek vásárolni az Országos Mentőszolgálat részére. Szerintük az „egyház feladatvállalásával felszabaduló” összeggel a kormány csökkentheti az államadósságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.