Danó Anna: Esemény után

Volt egy pillanat a múlt héten, amikor úgy tűnt, a kormányzat ad egy utolsó esélyt az abortusz elkerülésére a későn ébredőknek, vagy hirtelen bajba kerülőknek is, és augusztus elsejétől engedi, hogy recept nélkül vásárolják meg a patikákban az esemény utáni tablettát. Ha ezt a pirulát bármilyen nemi aktus – a szeretkezéstől a megerőszakolásig – után, 72 órán belül beszedi egy nő, nagy eséllyel nem alakul ki a terhesség. Minden akadályt azért nem számoltak volna fel, mert az orvos helyett a gyógyszerésznek kellett volna eldöntenie egy kérdőív alapján: kiadja vagy megtagadja a szert. Ám ezt a lehetőséget 24 óra alatt visszavonták a hatóságok.

Rossz döntés volt, meg kellett változtatni – állították utóbb. Hogy pontosan mi, miért történt, nehezen fölfejthető, de tény, hogy az engedély kiadása és annak hatálybalépése között a kereszténydemokrata vezetésű egészségügyi kormányzat átrendezte és egy hivatalba gyúrta összes háttérintézményét, köztük az Országos Gyógyszerészeti Intézetet is. A szabad forgalmazhatóságról még az átszervezés előtti önálló szakhatóság döntött. Az új hivatal vezetői szerint nem kellő óvatossággal. Ha ugyanis bárki bemehetne a patikába és megkaphatná az esemény utáni tablettát, nincs garancia arra, hogy egyesek ne vásárolnák nyakra-főre. Márpedig ebből havonta legfeljebb egyet és csak egészséges nőknek szabad bevenniük.

Orvos nélkül tehát továbbra sincs tabletta, ami pedig „időkorlátos”, csak 72 órán belül hat. Egy péntek éjszakai együttlét után a legjobb esetben hétfő reggel kapható meg a recept, tehát már az utolsó pillanatokban. Így nagy valószínűséggel már csak az abortusz segíthet, ha segítségre van szükség. Márpedig a fogamzásgátlásnak még ez a formája is jóval kevésbé káros az egészségre, mint az abortusz.

A világ 50 országában ezt értik, mert ott semmi sem korlátozza a hozzáférést. Az unióban csak hét országban kötik recepthez a tabletta megvásárlását, köztük Magyarországon. Európa nagyobb részén olyan felnőttként tekintenek a nőkre, akik képesek a kockázatok ismeretében mérlegelni. Nálunk nem. Pedig azt is mindenki tudja, hogy a recept felírásakor elvégzett orvosi vizsgálat sem feltétlenül igényes és alapos.

A hazai nőgyógyászok tapasztalatai szerint a terhességek csaknem fele nem tervezett, és ez utóbbiak nagy többsége abortusszal végződik. Az erre kényszerülők között mind több a 13 és 18 év közötti lány. A tabletta szabad patikai hozzáférésének visszavonása előbb-utóbb megnyithatja akár az abortuszvitát is.

Mehettünk volna előre is, csak nehogy a végén visszalépés legyen belőle.

De ha meggondolom, hogy az Amerikai Egyesült Államokban is csak 1972-ben, alig negyven éve, mondta ki egy legfelsőbb bírósági döntés, hogy a nem házasoknak is joguk van fogamzásgátlókat venni, használni, nem is értem az értetlenségem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.