Meghátráltak: a kormányfő mégis garantálja a védett kort

„A szociális konzultációban az emberek 91,2 százaléka világosan, nagy többséggel amellett foglalt állást, hogy legyen védett kor intézménye. Ami úgy szól: 55 éves kor fölött csak igazán indokolt esetben, fegyelmi vagy más hasonló súlyú ügyben lehet elbocsátani munkavállalót a munkahelyéről. Tehát ez eldőlt. Az emberek világosan elmondták, hogy mit akarnak, és a kormány ennek megfelelően fog eljárni. A védett jog intézményét már mindenki egy garantált jogintézményként veheti figyelembe.”

Ezt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő nyilatkozta újságírók előtt tegnap a Parlamentben. Az eseményre lapunk – immáron nem először – nem kapott meghívást. Előtte viszont, a nap folyamán Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt nyilatkozta a Népszabadságnak: még nem tárgyalt a kormány a munka törvénykönyve tervezett módosításáról, a törvényjavaslat várhatóan csak ősszel kerül a kabinet elé.

Jár-e majd a védettség a munkában megőszülteknek?
Jár-e majd a védettség a munkában megőszülteknek?

Munkatársunknak arra a kérdésére, miszerint a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumnak a múlt héten nyilvánosságra került hivatalos javaslata – a védett kor kapcsán például – „szembemegy” az Orbán Viktor miniszterelnök által elindított szociális konzultáció eredményével is, az államtitkár azt válaszolta: „a szociális kérdőívre adott válaszok irányt mutatnak. Az abban foglaltak mindenképpen befolyásolni fogják a törvényjavaslat tartalmát”. Kovács Zoltán azt is hozzátette: ezért is – idézzük – „nem a problémát kell keresni, és kígyót-békát kiabálni a törvényjavaslatra, hanem érdemi indítványokat kell tenni”.

Ami tehát a „kígyót és békát” illeti: e nyilatkozatok azt követően hangzottak el, hogy a hét végén a szocialisták a munkavállalók „megkorbácsolásáról” beszéltek a Matolcsy-tárca javaslata kapcsán, miként az LMP is azt kérdezte Orbán Viktortól: „hogyan gondolja, hogy szembemenve a saját korábbi ígéreteivel, a szociális konzultáció eredményével, fokozni kívánja az emberek kiszolgáltatottságát?”. A törvénytervezetet a Jobbik is hevesen bírálta.

Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy ezúttal már nem csak az ellenzék tiltakozott, mert fideszes politikusok munkatársunk érdeklődésére már a hét végén „érthetetlennek” nevezték a nemzetgazdasági tárca elképzeléseit. Emlékeztettek arra, hogy a T. Házban Orbán Viktor maga ismertette a szociális konzultáció eredményét a nyugdíj előtti védett kor intézményére vonatkozóan.

A tárca tervezetére a tágabb értelemben vett jobboldalon is rácsodálkoztak: a Magyar Nemzet hétfői vezércikke is ostorozza az NGM-javaslatot. „Ez így nem lesz jó. A munkavállalói jogokat ilyen brutálisan csorbítani igyekvő törvénytervezet előterjesztőinek illik belenézni a dolgozók és érdekképviselőik szemébe” – írta a lap publicistája.

Úgy tűnik, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Szijjártó-garanciákon is túl akar menni, így a nyugdíj előtt állók védelmén kívül akár más pontokon is módosulhat a Matolcsy György vezette tárca tervezete. Tegnap délután Lázár János az MTI-nek ugyanis azt nyilatkozta: a Fidesz egyelőre munkaanyagnak tekinti az NGM javaslatát, „s ha kell, akkor vitatkoznak azzal”. Lázár János szerint olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni – közölte a frakcióvezető.

Jelenleg a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg azoknak a munkaviszonyát, akik például táppénzen vannak, várandósok, lombikbébiprogramban vesznek részt, gyesen, gyeden vannak, illetve dolgoznak, de a legkisebb gyermekük még nem érte el a hároméves kort. A Matolcsy-minisztérium tervezett módosítása szerint azonban már a védelmi időszak alatt is közölni lehetne a felmondást. És megszűnne a 15, illetve 30 napos türelmi idő is, a felmondási idő a védelmi időszak leteltének napján egyből elkezdődne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.