Kézműves-kártyacsaták Szombathelyen

Heteken át úgy tűnt, hogy a hagyományoktól eltérően az idei, tizenkettedik szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon elmarad a kézművesek évről évre ezreket vonzó Öreg Város Vására. A háromnapos, augusztus 26-án kezdődő rendezvény részeként meghirdetett vásárra bejelentkezett 160 kézműves közül ugyanis 140-en lemondták részvételüket, lényegében bojkottot jelentett be a szakma.

Haragjukat a karneválszervezők egyik tervezett újítása vívta ki: a kézművesek szerint vállalhatatlan feltételek mellett vezették volna be s tették volna kötelezővé az elektronikus, kártyás fizetési rendszert. Ennek lényege, hogy csak az előzetesen feltöltött kártyával lehet fizetni. A szervezők éppen ezért meg is tiltották a kézműveseknek, hogy készpénzt fogadjanak el, s jelezték: aki megszegi ezt a szabályt, büntetésre számíthat. A vásározóknak ráadásul a helypénz kifizetése mellett – a rendszer használatáért, a terminálok bérletéért – forgalmuk tíz százalékával kellett volna fizetniük. Emellett további tízszázalékos jutalék levonásával bírságolták volna azt a kézművest, aki mégis elfogad pénzt.

Ezt a csatát a vásározók nyerték meg
Ezt a csatát a vásározók nyerték meg

A kézművesek nem csak a pénzügyi okok miatt utasították el ezt a megoldást – tudtuk meg Majoros Sándortól, a tiltakozók egyik képviselőjétől. Mint mondta, a vásár nem zárt, mint például egy könnyűzenei fesztivál, vagyis bárki betérhet, körbenézhet, s vásárolhat, ha épp úgy tartja kedve. A potenciális vevők jó része azonban letesz a vásárlásról, ha megtudja, hogy előbb még kártyát kell kiváltania, feltöltenie. „Ez a procedúra sokak kedvét elvenné a vásárlástól, így rontaná forgalmunkat” – érvelt egy érintett kézműves. Akadnak viszont olyan vélemények, amelyek szerint más oka is volt a tiltakozásnak: az elektronikus fizetés a kézművesek összes bevételét rögzíti, így nem marad lehetőség „ügyeskedésre”. Majoros Sándor azonban a „szakma nevében” határozottan visszautasította ezt a feltételezést.

A vásározók olyannyira ellenezték a szervezők újítását, hogy végül bejelentették: ha bevezetik a kártyás fizetést, akkor nem vesznek részt a rendezvényen. Tiltakozásuk nem volt hiábavaló. A fesztivál szervezői előbb úgy határoztak, hogy a jutalékot 10-ről 5 százalékra csökkentik, végül pedig – mivel a kézművesek ezt a kompromisszumos megoldást sem fogadták el – a kártyás fizetés bevezetésének elhalasztása mellett döntöttek.

Bár mára lezárult a vita, s a vásározók jelezték, hogy mégis részt vesznek a rendezvényen, Mérei Tamás, a rendezvényt szervező, városi tulajdonban lévő Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke nem titkolja csalódottságát. Szerinte ugyanis a kártyás fizetésnek – ahogy az már több fesztiválon, rendezvényen bebizonyosodott – számos előnye lett volna. Ráadásul szerinte a vásározók nem fizettek volna többet, mint korábban, hiszen épp a jutalék bevezetése miatt csökkentették jelentősen a tavalyi helypénzeket.

Mérei Tamás kérdésünkre közölte: a történtek ellenére nem tettek le a kártyás rendszer bevezetéséről, bíznak abban, hogy jövőre már a kézművesekkel is sikerül elfogadtatni az elektronikus fizetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.