Orbánék már a 2014-es frakciót állítják össze

Lezárultak azok a megbeszélések, melyeket Lázár János folytatott fideszes képviselőkkel 2014-ről, vagyis arról: kik esnek ki a ciklusváltással a T. Házból, miután a mostani 386 helyett már csak 200 fős lesz a parlament.

A Fidesz-frakcióvezetőt tegnap nem sikerült elérni, de a már meghallgatott honatyák munkatársunkat úgy tájékoztatták: Lázár János – és korábban, az évértékelő frakcióülésen Orbán Viktor miniszterelnök is – „korrekt megállapodást” ígért valamennyi kormánypárti honatyának. A miniszterelnök ősszel, szep tember–október folyamán ül le „második körben” személyesen a képviselőkkel –tudtuk meg, akkor alakul ki a kiesők listája.

S noha a tavasszal elfogadott „húsvéti” alkotmány nem rögzíti a 200 fős parlamentet, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség ezt már kész tényként kezeli. Az viszont még nyitott, hogy a választójogi törvény módosítása 90 vagy 100 egyéni körzetet határoze meg. És miután az önkormányzati testületek számát éppen fideszes javaslat nyomán már megfelezték –azaz a helyhatóságoknál sincsenek pluszhelyek –, nyilván kényes alkufolyamatok lesznek, jelenleg ugyanis 262 a Fidesz–KDNP-frakciószövetség létszáma.

„Mindenkivel beszélünk, hogy kinek milyen ambíciói vannak, ki mit szeretne, ki mit gondol erről” – fogalmazott a Fidesz-frakcióvezető hetekkel ezelőtt az Origo internetes portálnak adott interjújában. Lapunknak megerősítették: az „első körös” személyes, négyszemközti megbeszéléseken nem pusztán arra kérdezett rá Lázár János, hogy az egyes képviselők hogyan képzelik az életpályájukat 2014 után, hanem az „elmúlt egy év nehéz időszakára is”. Munkatársunknak ezen egyeztetések konklúzióját befolyásos fideszesek úgy vonták meg: várhatóan az új, egyciklusos honatyák kényszerülnek búcsúra 2014 tavaszán a parlamenttől. Voltak, akik már most jelezték: a következő ciklusra diplomáciai szolgálatot képzelnek el maguknak vagy gazdasági-pénzügyi területen szeretnének érvényesülni.

Orbán Viktor mindenesetre nem árult zsákbamacskát a 2010-es választások előtt: az alcsúti meghallgatásokon – amikor minden egyes képviselőjelölttel elbeszélgetett – állítólag alá kellett írni, hogy elfogadják a 200 fős Országgyűlés tervét. A honatyák egyelőre várják, mi lesz az őszi ajánlat. „Ez nagy vizsga is lesz, mégpedig a Fidesz politikai kultúrájának a vizsgája” – fogalmazott egy fideszes politikus, aki ennek ellenére sem számol azzal, hogy a Fidesz-frakcióból „dezertőrök” válnának ki még 2014 előtt, ahogy azt Orbán Viktor Kötcsén prognosztizálta.

Az megkönnyíti a kiválasztást, hogy az úgynevezett országgyűlési törvénnyel szinte bizonyosan bevezetik a képviselőség és a polgármesterség közötti összeférhetetlenséget. Így fideszes „nagyágyúknak” is választaniuk kell, legkésőbb 2014-ben; Lázár János mérlegeli, sokadszorra is induljon-e a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztért, és jelenleg inkább a képviselőség felé hajlik. Fideszesek tájékoztatása szerint a XI. kerületi polgármester, Pokorni Zoltán még nem döntött, a belvárosi polgármester, Rogán Antal jó eséllyel a T. Házat választhatja. Rogán esetében „színezheti a képet”, ha Orbán Viktor jóváhagyásával a következő önkormányzati ciklusra főpolgármesternek jelölnék Tarlós István helyett. Kósa Lajos viszont állítólag a debreceni polgármesterség mellett dönthet. – De lehetnek átmeneti időszakok is, amikor valaki a 2014-es választásoktól a 2014-ös önkormányzati választásokig polgármester, s egyszersmind képviselő is – hívták fel a figyelmet.

Rogán Antal és Lázár János
Rogán Antal és Lázár János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.