Torockaiék a „rendes” Szigeten?

A Sziget Fesztivál idejére jelentett be a Hajógyári-sziget nagyrétjére demonstrációt a szélsőséges Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – adta hírül a Mandiner.

Ezt még január ban jelentették be, arra hivatkozva, hogy a benzinárak emelése ellen akarnak tiltakozni. A BRFK tudomásul vette a demonstrációt, mert a Sziget Fesztivál szervezőinek akkor még nem volt érvényes megállapodása a fővárossal.

Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért állásfoglalást tett közzé: a mozgalomnak joga van az általa megjelölt helyszínen megtartani a demonstrációt, ám ez nem jelenti azt, hogy a résztvevők igényt tarthatnak a szigetjegyre. Értesüléseink szerint a fesztivál minden napján reggel tíz és este tíz között adták meg a tüntetés időpontját. Mindez nem túl életszerű.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője azt mondta: nem vagyunk hatóság, sem a terület tulajdonosai, senkit nem kívánunk korlátozni, de ingyenjegyet nem adunk a tüntetőknek. Gerendai szerint ez provokáció, ha viszont bármely hatóság arra kötelezi őket, hogy engedjék be a rendezvényre a demonstrálókat, megteszik.

– Ez esetben valakinek viselnie kell a felelősséget a rendezvények biztonságáért, s azért a kárért, amit a tüntetők a Sziget Fesztiválnak okoznak – tette hozzá a szervező. – A rendőrség bűncselekményt nem idézhet elő. A Szigetre sok tízezer külföldi fiatal érkezik, a rendezvényünk látogatói nem kifejezetten a szélsőségesek köreiből kikerülő fiatal, sokkal inkább antifasiszta. El tudom képzelni, mi történne a nagyszínpad előtt, amikor ott szélsőségesek demonstrálnak, a gyakorlatban azonban ez megengedhetetlen. Gerendai hozzátette: az a dolga, hogy jó Szigetet rendezzen, a hatóságoknak pedig az, hogy megelőzzék a konfliktust. – Ezzel a módszerrel akár az állami ünnepségek is megzavarhatók. Ha valaki augusztus 20-ra tiltakozó nagygyűlést jelent be az állami ünnepség színhelyére, akkor azt is meg tudja akadályozni? –tette fel a kérdést.

Ha az önkormányzat úgy kötött bérleti szerződést a kulturális rendezvény megtartására, hogy a Sziget Kft.-t nem tájékoztatta arról, hogy ott és akkor jogszerű tüntetés megtartására kerül sor, akkor azért a felelősség a fesztivál szervezőivel szemben kizárólag az önkormányzatot terheli – közli levelében a TASZ. Ez a figyelmetlenség azonban nem járhat a gyülekezési szabadság korlátozásával – olvasható az állásfoglalásban.

Bús Balázs harmadik kerületi polgármester közleményben háborodott fel azon, hogy ilyen módszerrel tönkre lehet tenni kulturális rendezvények programjait. Azt ajánlotta a Hatvannégy Vármegyének, ha mindenképpen tüntetni akarnak a benzinárak ellen, tegyék másik helyszínen.

A Sziget Fesztivált augusztus 10–15. között rendezik.

A nagyszínpad előtt
A nagyszínpad előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.