Karanténba kell zárni a Jobbikot?

Akadnak helyzetek, amikor a demokratikus pártok elhatárolódása a szélsőjobbtól éppen az ellenkező hatást éri el, a szalonképtelen politikai erő malmára hajtja a vizet. Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója ennek tudatában állítja: most súlyos hiba lenne bármiféle együttműködést felajánlani a Jobbiknak.

Karanténba kell-e zárni a Jobbikot? – a gyöngyöspatai választások után ezzel a kérdéssel is foglalkozik az intézet elemzése. Máig folynak a szakmai viták arról, hogy a politikai kordon minden esetben a szélsőjobb elszigetelődéséhez – vagy legalább gyengüléséhez – vezet-e. Az egyik ellenérv szerint akkor, ha a politikai osztály megítélése általában kedvezőtlen, a karanténba zárás éppen a populista, elitellenes szélsőjobboldali pártokat segítheti abban, hogy másoktól különböző, tiszta erőként láttassák magukat.

Valami hasonló játszódott le Magyarországon is a választások előtt, amikor minden párt támadta a Jobbikot – de nem a Jobbik politikáját. A Jobbik elérte, hogy önmagában a hozzá fűződő viszony a pártpolitika egyik fő témájává váljon.

Krekó Péter úgy látja, a szélsőjobb előretörésében lényeges szerepet játszott, hogy nem alakult ki vele szemben hatásosan érvelő „egységfront”. Bár 2009-ben és 2010-ben (az uniós és az országgyűlési választások idején) a Fidesz és az MSZP is elutasította a szélsőjobbot, valójában mindkét fél a másik lejáratására, amolyan politikai furkósbotként igyekezett használni a Jobbikot. Az MSZP a Fidesz nyúlványaként állította be, a Fidesz pedig azzal jött, hogy a Jobbik a szocialisták kreatúrája: az MSZP hozta létre és tartja életben.

Az LMP felvetését, hogy a Fidesz legyőzése érdekében a Jobbik bevonásával valamiféle technikai koalíciót kellene alakítania az ellenzéknek, Krekó Péter teljesen elhibázottnak tartja. Persze nem biztos, hogy az LMP komolyan gondolja saját javaslatát. Talán csak rá akart ijeszteni a Fideszre, jelezve, hogy a választási rendszer átalakítása akár ellene is fordítható. A kutatási igazgató hangsúlyozza: ha létrejönne ilyesfajta ellenzéki koalíció, akkor a baloldal minden morális és ideoló giai alapját elveszítené ahhoz, hogy később fellépjen a szélsőjobbal szemben. Az abszurd ötletmegvalósításának ráadásul semmiféle realitása nincs, nehéz elképzelni, egyáltalán ki szavazna egy ilyen összefogásra.

Az LMP arra hivatkozik, hogy a fideszes hatalom szisztematikusan rombolja a jogállamot, de kérdés, hogy a demokratikus intézményrendszer megvédhető-e egy sok szempontból rendszerellenes beállítottságú párttal való együttműködés révén. A Jobbik saját pártpolitikai érdekeit és nem az intézményrendszert védi. Ha minden szempontot mérlegre teszünk, akkor a kutatási igazgató szerint a következtetés nyilvánvaló: „karanténba kell zárni a Jobbikot”.

A Fidesz és az MSZP között lévő mély törésvonalak ellenére Krekó Péter a biztató jelek közé sorolta a Tom Lantos Intézet létrehozását, valamint a magyar kormány kezdeményezésére elfogadott uniós romastratégiát.

A szélsőjobb visszaszorítása nem csupán a politikai elit felelőssége, a társadalom túlnyomó többségének illene szembeszállnia a Jobbik eszméivel. Ezzel szemben a kutatásokból az látszik, hogy a közvélemény jelentős része szimpatizál a Jobbik nézeteivel, így (és a legnagyobb gond éppen ez) a választók pillanatnyilag nem a mérsékelt irányba nyomják a Jobbikot. Ahhoz, hogy változzon a helyzet, a kutatási igazgató szerint olyan átfogó koncepciót kellene kidolgozni, amely a történelemoktatás színvonalának emelését vagy – sok egyéb mellett – a média felkészültségének javítását is magában foglalja.

Az elméleti magaslatokból a földre szállva rögtön adódik egy gyakorlati probléma: Gyöngyöspata, élén a nemrég megválasztott jobbikos polgármesterrel. Az egyik fideszes parlamenti képviselő már megpendítette, hogy a településtől megvonják a központi támogatásokat. Azon túl, hogy a kollektív büntetés elvének alkalmazása kifogásolható, az eljárás nem is lenne célravezető. A „szankció” az egész közösséget (Gyöngyöspata lakosságát) szembefordíthatja a kormánnyal, továbberősítheti a szélsőségeket.

Másik végletként akár az is előfordulhat, hogy a reflektorfényben lévő Heves megyei falu az állami és uniós pénzeknek köszönhetően fejlődésnek indul. Hogyan lehet elkerülni, hogy a Jobbik arassa le a babérokat? A kutatási igazgató szerint ez a veszélymegfelelő szakpolitikával és kommunikációval elhárítható. A cigányellenesség és a szélsőjobb iránti igény leginkább azzal csökkenthető, ha a Fidesz országszerte képes lesz sikeresen működő helyi integrációs programokat produkálni.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke gárdisták gyűrűjében egy hajdúhadházi nagygyűlésen
Vona Gábor, a Jobbik elnöke gárdisták gyűrűjében egy hajdúhadházi nagygyűlésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.