Kövér tovább pörgetné a törvénygyárat

Kövér László „partner ahhoz”, és gondolkodik rajta, hogyan lehetne ősszel úgy módosítani az Országgyűlés házszabályát, hogy azoknak a zárószavazás előtti módosító indítványoknak elfogadására is „korrekten és jogszerűen” kerülhessen sor , amelyek „nem illeszkednek szigorúan a koherenciazavarhoz” - értesülésünk szerint a fideszes házelnök ezt jelezte az egyik házbizottsági ülésen, még a parlamenti ülésszak alatt.

Ez a nyilatkozat ezért is érdekes, mert éppen a T. Ház nyári szünet előtti utolsó ülésnapján háromszor ülésezett az alkotmányügyi bizottság (egyszer még éjfélkor is), mert a Fidesz-elnökség döntése után, Lázár János Fidesz-frakcióvezető közreműködésével, az alkotmányügyi bizottság olyan módosító indítványt terjesztett elő, mellyel teljesen felülírták az egyházügyi törvényjavaslatot, melyet a KDNP jegyzett. Az ominózus módosító indítványt a végszavazás előtti utolsó pillanatokban koherenciazavar címén adták be, és noha lényegi tartalmi módosításról volt szó, az alkotmányügyi bizottság házszabályszerűnek ítélte az eljárást.

Az ellenzéki pártok felháborodásuknak adtak hangot azért is, mert a koherenciazavarra való hivatkozással elfogadtatott módosító indítvány megismerésére – ahogy az lenni szokott – rendkívül kevés ideje maradt a képviselőknek. Így a végszavazás előtti záróvita egyúttal „felkészülés” is volt számukra a voksolásra. Emellett azért is sérelmezte az ellenzék a történteket, mert a koherenciazavar klauzula alapot teremt arra a kormánypártok számára, hogy egy-egy törvényhez a szavazás előtti utolsó órákban olyan tartalmú módosításokat is előterjesszen a Fidesz, illetve a KDNP, mely egészen más témáról, ügyről szól, mint a szavazásra váró törvény. „Sokszor a honatyák már azt sem tudják pontosan, miről is szavaznak” – mondta egy ellenzéki képviselő.

A házbizottsági ülésen erre az áldatlan helyzetre reméltek orvoslást az ellenzéki pártok. Kövér László szavaiból viszont az derült ki számukra: marad a koherenciazavar passzus, és emellett a házelnök éppen hogy külön lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a végszavazás előtti órákban házszabályszerűen lehessen érdemi módositó indítványt előterjeszteni egy-egy törvényjavaslathoz.

Információink szerint a házszabály módosítása eleve napirenden lesz ősszel, és mivel a változtatáshoz elég a kétharmados többség, várhatóan nem ellenzéki „kívánságműsor” nyomán korrigálják a parlamenti törvényalkotás szabályait.

A házelnök a pulpituson
A házelnök a pulpituson FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.