A minta ismétlődik

Az előtte álló börtönbüntetés vagy barátnője tervezett utazása miatt ölhette meg édesanyját, nagyanyját és barátnőjét kedden a valkói férfi.

Legalábbis a Pest megyei falu lakói ezt mondják. V. István barátnője ugyanis szombaton édesanyjával Írországba utazott volna mezőgazdasági munkát végezni. Állítólag búcsúzni jött a férfihoz, aki ezt nem tudta elfogadni. Ismerőseik azt is tudni vélik, hogy a férfi korábban is többször fenyegetőzött öngyilkossággal, illetve barátnője és családja megölésével.

Ugyanezen a napon került nyilvánosságra egy szombati tragédia is: egy debreceni férfi ittas állapotban megverte élettársát, aki belehalt sérülé seibe. Néhány nappal korábban a Komárom-Esztergom megyei Ászáron ölte meg egy férfi volt feleségét, mindössze egy nappal azután, hogy elváltak egymástól.

– Elkeserítő, hogy a rendőrség úgy nyilatkozik, hogy keresik a hármas gyilkosság okait, holott nyilvánvaló, hogy a családon belüli erőszak az ok – mondja Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen munkatársa. Szerinte ezek az esetek ugyanazt a mintát követik: egy bántalmazó kapcsolatban az uralkodó fél nem tűri, hogy addig alávetett szerepben élő partnere el akarja hagyni, ezért megöli.

Kiemeli: egy bántalmazott nő életének legveszélyesebb két éve akkor kezdődik, amikor a partnere megtudja, hogy ki akar lépni a kapcsolatból. – Bár a rokonok, ismerősök és a hivatásos segítők is gyakran tanácsolják, hogy hagyják el a társukat, arra senki nem készíti fel ezeket a nőket, hogy a megtorlást miként kerülhetik el. Nem tudják, hogy nem biztonságos korrektnek lenniük, pél dául előre szólni a férfinak, hanem arra kell törekedniük, hogy minél hamarabb biztos távolban legyenek – magyarázza.

Tóth Györgyi emlékeztet: évente körülbelül száz nő lesz családon belüli erőszak áldozata Magyarországon, annak ellenére, hogy ezen esetek egy része igenis megelőzhető. – Az Egyesült Államokban van olyan állam, ahol évi egy-két esetre sikerült csökkenteni az ilyen tragédiák számát –állítja, hozzátéve, hogy ehhez a megelőzés, a védelem és felelősségrevonás hármasának kell jól működnie.

– Ismerni kell a bántalmazó kapcsolatok természetét, komolyan kell venni a figyelmeztető jeleket, hatékony távoltartást alkalmazni, menedékházakat létrehozni és az elkövetőkre olyan büntetést kiszabni, mintha egy idegent öltek volna meg az utcán – sorolja.

Helyszínelés Valkón
Helyszínelés Valkón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.