Pintér: Nem építünk bádogvárosokat

Senkit nem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni; a közfoglalkoztatásban nemcsak volt rendőröket és más hivatásosokat fogunk alkalmazni szervezőkként, hanem civil köztisztviselőket is – nyilatkozta a Népszabadságnak Pintér Sándor belügyminiszter.

- Miért a ma már nagyobbrészt rendvédelmi feladatokat ellátó Belügyminisztérium lett a közmunkaprogram gazdája?

- Tradicionálisan a BM-nek mindig is voltak ilyen és hasonló feladatai. Például a két világháború között a különböző okok miatt talajt vesztett emberek felkarolására elindított ONCSA-programot is az akkori BM szervezte és működtette. Egy időben természetes volt, hogy minden, ami az ország határain belül történik, e tárca illetékességébe tartozik. Munkaszervezési, irányítási és más megfontolások miatt egyes szakterületeket később elvittek a tárcától, melyek közül aztán egyik-másik idővel újra visszakerült. A kormány most úgy határozott, ezeket a feladatokat a Belügyminisztérium hatáskörébe utalja.

 

- Sokan a közmunkát kényszermunkának nevezik, utalva rá, hogy nyugdíjból visszarendelt rendőrökkel felügyeltetnék a munkásokat, mintha bűnözők lennének.

- Mi nem rendelünk vissza szolgálati nyugdíjasokat, csak megteremtjük számukra a lehetőséget a visszatérésre a munka világába. Aki szolgálati nyugdíjasként is nyomon követte a jogszabályváltozásokat és egészségileg alkalmas rá, folytathatja az aktív rendőri munkát. Másokat, akiknek a tudása már megkopott, vagy az egészsége nem elég jó a rendőri szolgálathoz, a közfoglalkoztatási program logisztikai szervezésében és irányításában alkalmazunk. Hangsúlyozni szeretném: ők nem munkafelügyelők, hanem egyfajta művezetők lesznek, akik persze felügyelik is a munkavégzést, de ennél fontosabb feladatuk a munka megszervezése, irányítása, koordinálása.

- Nem arról van szó, hogy közmunkás esetében jó, ha kéznél van a rendőrség?

- Senkit nem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni. A közfoglalkoztatásban egyébként nemcsak volt rendőröket és más hivatásosokat fogunk alkalmazni szervezőkként, hanem civil köztisztviselőket is. Arról van szó, hogy viszonylag rövid idő alatt kell beindítani a programot, ezért az induláskor nagyobb arányban vonunk be a munkába katonás rendhez szokott rendőröket.

- Számításaik szerint hány embert tudnak foglalkoztatni a közmunkaprogramban, és mennyi ideig tudnak munkát adni nekik?

- Sok múlik a piaci folyamatokon. Ha az európai és ezáltal a magyar gazdaság is fellendül, komoly létszámot szívhat el a közfoglalkoztatástól, és a piaci szereplőknek fegyelmezett, munkához szokott és visszaszokott munkásréteg áll majd a rendelkezésére. Jelenleg 580-590 ezer regisztrált munkanélküli álláskereső van. Ezen felül vannak még azok, akiknek nincs munkájuk, de nem is keresik a munkalehetőséget, mert ma még különféle szociális juttatásokból fenn tudják tartani magukat.

- Ők hányan lehetnek?

- Erre csak becslések vannak. Nem kevesen, annyi bizonyos. Terveim szerint ennek a rétegnek az érdeke hamarosan az lesz, hogy munkát találjon, más lehetőség nem lévén, a közfoglalkoztatás keretében dolgozzon, mert így életszínvonala a korábbi kétszeresére nőhet.

- Sokan dolgoznak feketén azok közül, akik papíron munkanélküliek. Biztos abban, hogy kapva kapnak a közmunka után?

- Abban vagyok biztos, hogy a jövőben közülük egyre többen bejelentett foglalkoztatottakként fognak dolgozni. Az az 57 évesnél fiatalabb szolgálati nyugdíjas vagy korkedvezménnyel nyugdíjazott civil, aki feketemunkát végez, az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig nem fogja megkapni a nyugdíját, mert felfüggesztjük a folyósítását.

- Olyan elképzelésekről is hallani, hogy egyes beruházásoknál kisebb bádogvárosokat építenek fel a közmunkásoknak.

- Bádogvárosokat nem építünk. Elképzelhető viszont, hogy konténerekből, vagy más, könnyűszerkezetes megoldásokkal kulturált ideiglenes szálláshelyeket építünk. Annak semmi értelme, hogy valaki nyolc óra munka mellett nagyjából ugyanenynyit utazással töltsön. Jobb, ha helyben biztosítunk számára ideiglenes lakhatási lehetőséget. Még vizsgáljuk, milyen feltételekkel és mennyi ideig várható el valakitől, hogy ilyen szálláson tartózkodjon.

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.