Jobboldaliak szerint is elhibázottnak bizonyult a fideszes retorika

Figyelmeztetés, vészjelzés – a jobboldalon így értékelik, hogy vasárnap Gyöngyöspatán az a jobbikos Juhász Oszkár szerezte meg 34 százalékos eredménnyel a polgármesteri széket, aki korábban pusztán 5 százalékot ért el. (Az már csak ráadás, hogy a rendvédelmi erők „parancsnoka”, Eszes Tamás is tíz százalékot kapott.)

Gyöngyöspatán vasárnap nyilvánvalóvá vált: az Orbán-kormány a „Jobbik-problémát”, az extrém, szélsőséges erők térnyerését nem képes megakadályozni. Úgy legalábbis biztosan nem, ahogyan Orbán Viktor a 2008-as Kéri-esten, zárt ajtók mögött ígérte a Magyar Gárdáról szólva: hogy „úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal, kioszt nekik két pofont és hazazavarja őket”. A 2010-es választások másnapján pedig egy nemzetközi sajtótájékoztatón a törvényesség és a rend pártjaként írta le a Fideszt, illetve kormányát, és a Jobbik térnyerésére vonatkozóan azt válszolta: a törvényeket mindenkivel be fogják tartatni.

Pintér Sándor belügyminiszter – sokak véleménye szerint – elkésett a rendőrség felvonultatásával Gyöngyöspatán
Pintér Sándor belügyminiszter – sokak véleménye szerint – elkésett a rendőrség felvonultatásával Gyöngyöspatán

Orbán Viktor később – amikor ellátogatott a Jobbik-frakcióhoz mint miniszterelnök – is megismételte: a nemzeti együttműködés rendszerében ahogyan „nem hagyjuk büntetlenül a tyúklopást sem, azt sem tűrhetjük el, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni, vagy hogy országgyűlési képviselők semmibe vegyék a magyar bíróságot és annak határozatait. A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból” – hangoztatta akkor a miniszterelnök.

Nos, tavasszal sokan úgy értékelték, nemzetközi színtéren is, hogy ami Gyöngyöspatán történt, „az kimasírozás volt a civilizációból”. És a Fidesz, a kormány nem tudta a botrányt megakadályozni.

S hogy megvalósult-e Orbán Viktor azon tézise, miszerint „a szélsőjobb a kormányzati teljesítmény javulásának arányában fog majd gyengülni”, vagyis az ellenszer „a jó kormányzás”? A válasz erre fideszes oldalon is az – legalábbis munkatársunknak azt mondták –, hogy a megelőző „csapás” valóban a jó kormányzás lett volna, a rendőrség megerősítése Gyöngyöspatán és Hajdúhadházán még a konfliktusok kitörése előtt. Látszatintézkedésekkel” ugyanis nem lehet a romakérdést kezelni. De a fideszesek azt is hangsúlyozták: a probléma nem azonos a Jobbik által hangoztatott cigánybűnözéssel, ez sokkal öszszetettebb, szociális kérdés is.

Pintér Sándor belügyminiszter – sokak véleménye szerint – elkésett a rendőrség felvonultatásával Gyöngyöspatán. Az pedig jobboldali véleményformálók szerint is „rossz reakció” volt a Gyöngyöspatán és Hajdúhadházán történtekre, hogy a jobbikos „cigánybűnözés” retorikára az „egyenruhás bűnözés” lett a Fidesz-válasz. S úgy osztottak ki két pofont az „egyenruhás bűnözésnek”, hogy módosították a Btk.-t: semmilyen paramilitáns szervezet – például a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület – se grasszálhasson büntetés nélkül, megfélemlítve a roma lakosságot egyes településeken.

Ha nem értenek a szép szóból, a kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni – írta Orbán Viktor május elején a gyöngyöspatai és a hajdúhadházi események kapcsán. Úgy tűnik, a gyöngyöspatai választók többsége nem értett a szép szóból. S valószínűleg túl távolinak és elvontnak érezték a parlamentet, azt, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető indítványozta, ne lehessen a T. Házban „cigányozni és antiszemitázni” büntetés nélkül. Ehelyett az erő nyelvére voksoltak vasárnap, mégpedig a Jobbikos rendteremtésre. Talán mert nem hitték el, hogy pusztán az állami erőszakszervezet valóban védelmet jelent számukra a tyúktolvajokkal szemben.

Elzárják a pénzcsapot?

„A Fidesznél azt valljuk, hogy nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek. A jövőben Juhász Oszkár is bizonyíthat. A Jobbik frissen megválasztott gyöngyöspatai polgármesterjelöltjének (...) most megadatott a lehetőség, hogy bebizonyítsa, a cigányozáson és zsidózáson kívül más válaszok is adhatóak az ország, esetében egy helyi közösség problémáira”– írta közleményében Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A Jobbik kedden lemondásra szólította fel Balázs József fideszes képviselőt, az ellenzéki párt szerint a politikus fenyegetőzött, zsarolt. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője lejátszott egy telefonbeszélgetést, amely szerinte Juhász Oszkár és Balázs József között zajlott a múlt héten. A felvételen egyebek mellett az hallható, hogy „forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt, ezt vedd tudomásul”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.