Harrach pihenést javasol

Lázár János egy nem létező problémával hadakozik, a KDNP mindig is szövetségben és nem koalícióban gondolkodott. De a KDNP egy világnézeti párt, így nem meglepő, ha határozottan kiáll a nézetei mellett – nyilatkozta lapunknak Harrach Péter, aki szerint a feszültségek kezelhetők lennének, ha előzetesen mindenről egyeztetnének.

A KDNP-frakcióvezető tegnap arra a Népszabadságban megjelent interjúra reagált, melyben Lázár János az egyházügyi törvény apropóján üzent a KDNP-nek: „jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem koalíciós kormány. Eljött az ideje, hogy ezt fölmérjék. Ezzel mindent elmondtam.” Harrach Péter kiemelte, hogy a KDNP soha nem zsarolt, mindig együttműködött. „Magyarország megújításának sikerét egyszer sem kockáztattuk. Az más kérdés, hogy világnézeti pártként az értékrendünkhöz ragaszkodunk, ezt eddig is tudomásul vette mindenki.”

A túlfeszített parlamenti munka mindenkit megviselt, a nyári pihenés gyógyítja a frusztrált állapotot és annak minden következményét –tett egy személyesebb megjegyzést is a kereszténydemokrata politikus. Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes nem kommentálta a Fidesz frakcióvezetőjének a megnyilatkozását. Más kereszténydemokraták viszont sértőnek és főképp érthetetlennek nevezték. „Miért most, és miért nekünk címezte ezt Lázár János?” – kérdeztek vissza. Az egyik ismert KDNP-s politikus megjegyezte: ha nincs karakteres véleményünk, akkor az a fideszes vád, hogy „a KDNP-nek nincs saját arca”, ha viszont van különvéleményünk, akkor azt a Fidesz „lenyúlja” vagy felülírja. Mi a helyes szövetségesi viselkedés? – tette fel a kérdést.

A KDNP-sek emlékeztetnek, Orbán Viktor már tavaly tavasszal, kormánya megalakulása előtt egyértelművé tette: nem Fidesz–KDNP-koalícióról van szó. Egy sajtótájékoztatón munkatársunk kérdésére: „milyen államtitkári posztokat kapnak a kereszténydemokraták”? – nem kis meglepetésre – Orbán Viktor úgy válaszolt: nem lesznek olyanok, hogy „kereszténydemokrata államtitkárok meg fideszes miniszterek”, ez nem koalíció, hanem „egynemű” kormány. Miközben a sajtótájékoztatón Semjén Zsolt mellette állt.

Az a Semjén Zsolt, aki kevéssel a miniszterelnök kijelentése előtt méltatta a szövetséget, mégpedig azzal, hogy a Fidesz biztosítja gyűjtőpártként a széles támogatottságot, a KDNP pedig azt az évezredes értékrendet, ami a politikai „forrásvidékét” jelenti az egész polgári-konzervatív-keresztény-nemzeti oldalnak. A KDNP elkötelezett a szövetség és „a bajtársi hűség” mellett, és készen áll arra, hogy ma is betöltse azt a történelmi küldetést, amire 66 év kereszténydemokráciája kötelezi. – Hangoztatta akkor a KDNP elnöke, aki a választások után „lenyelte a békát”, azt, hogy politikailag az „egyneműséget” a frakciószövetség példázza. (A parlamentben a KDNP külön frakcióstátussalbír.)

A KDNP valóban hűséges „bajtársa” a Fidesznek, és tudatában van annak: súlyához képest felülreprezentáltak, már ami a kormányzati/parlamenti posztokat, tisztségeket illeti. Mégis úgy érzik, hogy Lázár János „kissé fenyegetően” mondta ki: nagy baj volt, hogy elhitték: az egyházi törvény a Fidesz nélkül, a KDNP „akaratából” megszülethet. Mert a parlamentben a Fidesz akarata nélkül vagy attól eltérően semmi sem történhet. Akkor sem, ha a KDNP nélkül nincs meg a kétharmad.

Ráadásul Orbán Viktor a KDNP decemberi tisztújításán Lázár Jánosnál is keményebb üzenetet fogalmazott meg. Leegyszerűsítve a miniszterelnök azt mondta: a KDNP számára két lehetőség van: vagy a Fidesszel való szövetség, vagy a felmorzsolódás.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető bizalmas beszélgetése Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettessel
Lázár János Fidesz-frakcióvezető bizalmas beszélgetése Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettessel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.