Balsai és a kétharmad: Tele szájjal

Tényleg unalomig hajtogatták és hajtogatjuk, hogy a kétharmados felhatalmazással bármit meg lehet tenni és annak az ellenkezőjét is. Az alkotmányozó többségnek csak az alkotmányozó többség és a lelkiismeret szab határt, egyébként legitim és jogszabály szerint demokratikus módon azt tesznek, amit jónak (vagy épp rossznak) látnak. Az elmúlt egy évben megtanultuk, hogy ez így is van. Megtaníttatták velünk.

Legalább hajtogassuk, ha mást nem lehet tenni. Az persze még ezen belül is joggal felvethető igény, hogy egy ehhez mért felhatalmazással a kormányzó hatalom lehetne elegánsabb, lehetne – akárcsak a látszat kedvéért is, de – gálánsabb, adhatna legalább a demokratikus külsőségekre, eljátszhatná a szándékot az esélyegyenlőség biztosítására, a mások véleményének meghallgatására.

Mert kétharmaddal nem luxus normálisnak lenni. Néhány évig úgyis az történik még, amit a jelenlegi hatalom akar, nem okozhatna hát nehézséget egy kicsit korrektnek maradni. Vagy annak látszani.

Ennek nyoma sincs. Folyamatosan írják át a jelent a maguk nyelvére, párhuzamosan a félmúlt is változik. Ennek legújabb példája az időközben alkotmánybíróvá tett Balsai István kiszivárogtatott jelentése a 2006-os őszi eseményekről, amely „vizsgálandónak tartja a terrorcselekmény elkövetésének lehetőségét is”. Nem a demokrácia intézményeit – így a köztévét – rohamozók, hanem a rendőrség keltik fel a politikus gyanakvását. Ott érzi a terrorveszélyt.

Félreértés ne essék: a védtelen és ártatlan civileket megverő egyenruhásokat és vezetőiket érje utol az igazságszolgáltatás, kapják meg méltó büntetésüket. A jelenkor emlékezete azonban egyre egyoldalúbbá válik: felgyújtott utcákról, szétvert tévéről, hídfőnél épített barikádokról, elrabolt és eltérített tankról már senki nem beszél. Pedig csak a szerencsén múlott, hogy nem gázolták vele halálra ugyanazokat a védtelen és ártatlan civileket.

Az újkori történelem csak a rendőrök terrorizmusáról beszél, a rohamozó csapatokat felejti, felmenti.

Ez így van programozva: arra sem emlékszik már senki, hogy az UD-ügyet kirobbantó hangfelvételeken valójában miről is beszélgetnek a fideszes politikusok. És nem is akar senki emlékezni. A Kubatov-listázást is elmosta a történelmi átirat, a gyöngyöspatai események kapcsán csak az ellenzék szerepét vizsgálják, és Esztergom csődjéről csak az új polgármester tehet.

A kétharmados kormányzótöbbség – nem elvitatva a végső soron feltételezhető jószándékot, azt, hogy az ország érdekében valónak gondolják erőfeszítéseiket – egyáltalán nem ad a stílusra. Mint amikor a cukrász fogyitáborból hazatérő gyereke kétmarékra tömi magába a krémest és a csokimázas fánkot. Még tele a szája, még rágja az előző falatokat, de a drazsékat már zsebbe tömte, keze pedig az újabb zserbóért nyúl: mert az is az övé.

A nemzeti együttműködés rendszerének lendülete is ugyanígy (mily magasztos megfogalmazás és mily kétértelmű, kirekesztő eredmény) folyton túlfut a bejátszható pályán. Mintha semmi nem tudná megállítani, hiszen kétharmaddal a szöglet is lekerekíthető.

2006 ősze – másfelől
2006 ősze – másfelől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.