Tétényi Éva és a független kokárda

Kokárdát tűzött, úgy vezette legutóbb az önkormányzati ülést Tétényi Éva, Esztergom első embere, miközben a hivatal ablaka alatt fő politikai ellenfele, az előző polgármester és mostani, fideszes országgyűlési képviselő, Meggyes Tamás mamája irányításával néhány tucat ember egyebek között a székely himnuszt énekelte.

Tétényit azzal támadják, hogy a nem nemzetiek oldalára állt Szent István városában.

Tétényi a kokárdával felelt. Közben talán észre sem vette, hogy őt is belekergették abba a játékba, amelyben senki által fel nem hatalmazott alkalmi igazolóbizottságok előtt kell bizonygatni a hovatartozásunkat. Persze a jelképes önvallomások sem jelentenek semmit, annak hisznek, akinek akarnak, akkor hisznek, amikor az érdekükben áll. Tétényinek sosem fogják elhinni azok, akiknek párttalan és pártatlan városirányító szándékával az útjába állt.

Független polgármester, mégis más politikai erőkhöz képest kell meghatároznia önmagát. Óhatatlanul ők a viszonyítási alap. Ráadásul tapintattal kell definiálnia önazonosságát, hogy egyik politikai oldal se gondolja: aki mások diktátumait nem fogadja el, az velük szimpatizál.

Nehéz függetlennek lenni Magyarországon. A politika valamelyik alakulatába tartozók általában az ellenkező oldalról kapják a pofonokat. A függetlenek néha mindenhonnan. Még civilként sem könnyű elfogadni a belülről vezérelt, független embert, ha a közélet színpadára lép. Ahol háború van, ott mindenki katona lesz, hiába, hogy van, aki csak védekezni akar. Kitérni alig lehet e szerep elől. A pártegyenruhák nélküli függetlenek nehezen besorolhatók, üggyel-bajjal és ideiglenesen lehet csak elhelyezni őket az elnagyolt politikai értékvilág polcain ebben a megosztott országban.

A független ember is megosztó. Kiszámíthatatlan, mert nem pártlogikát követ. Elbizonytalanít. Az ilyen nem igazán kell az országot pártok szerint felparcellázóknak, viszont alkalmi áruvédjegynek bizonyos pillanatokban kiváló.

Tétényit környékezik is a pártok, sokaknak volna jó, ha az ő függetlenjük lenne idővel az országos politikai térben. Mert Tétényi a saját hazájában, Esztergomban próféta tudott lenni, még ha vannak is, akik gyűlölik. Népszerűségét nem elsősorban a függetlenségének köszönheti, hanem jórészt személyiségének, mosolygó kitartásának, közvetlenségének, bátorságának.

Közéleti karrierje meseszerűen indult. Ha bukik, együtt bukik a helyi többséggel. A népakarattal, amely nemcsak őt, a függetlent emelte magasba a választásokon, hanem azokat a fideszes képviselőket is, akik most lehetetlenné teszik a munkáját. Többségek feszülnek egymásnak, rövid távon a pártszerűek állnak győzelemre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.