'A nyilvánosság védhet meg'

Két hete startolt a – WikiLeaks mintájára – MagyarLeaksre keresztelt oknyomozó portál. Az atlatszo.hu címen elérhető oldal a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzd. Bodoky Tamás főszerkesztőt hétfőn tanúként hallgatta ki a rendőrség, miután a Pulitzerdíjas oknyomozó újságíró publikálta, hogy a Brokernet szerverét ismeretlen hackerek föltörték. A médiamunkást a hatósági intézkedésről, a portál céljairól és hátteréről kérdeztük.

Számított arra, hogy ilyen hamar meg kell látogatnia a rendőrséget?

Nem. Úgy terveztem, hogy a nyári időszakban csupán a blogra föltett, kisebb fajsúlyú ügyekkel dolgozunk, és az ősszel publikálunk nagyobb horderejű cikkeket. A brokernetes bejegyzés az első anyagok egyike volt, s a rendőrök máris megérkeztek a lakásomra. A forrásom felől érdeklődtek, ám a médiatörvény, valamint az ügyvédem álláspontja szerint sem kell kiadnom a nevet. Nem is tettem.

Bodoky Tamás
FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN

Miként reagáltak erre a nyomozók?

Tanúkihallgatásra idéztek, s elmondták: ha nem adom ki az informátoromat, hamis tanúzásban vagy bűnpártolásban is vétkes lehetek. Ezután is ragaszkodtam ahhoz, hogy nem adom ki a forrásaimat. Hoztak egy határozatot az adathordozóm lefoglalásáról: újra eljöttek a lakásomra, és elvitték a vincsesztert. Persze ha informatikai ügyekben jártasak lennének, tudnák: az általunk megkapott textfájlokban informatikai jellemzőjük okán sem lehetnek az elkövetőre utaló adatok.

Az ehhez hasonló intézkedések nem veszélyeztetik a portál működését?

Amerikai szerverrel dolgozunk, így ki tudjuk zárni annak a lehetőségét, hogy azt is lefoglalják.

Reklámnak is megteszi az ügy?

A fenyegetettséggel járó reklámot szívesen mellőzném. Nem hiszem, hogy bárki hajlandó ekkora árat fizetni a hírverésért.

A portál hamar fókuszba került. Miként született meg a szervezet alapításának ötlete?

Az oknyomozó újságírók nagyrészt kiszorultak a kereskedelmi médiából. Ennek oka, hogy gazdasági és politikai érdekeket sértenek, és a tulajdonosok ezt nem minden esetben viselik el. Ezért civil szervezetek veszik át a feladatot. Ez a folyamat az Egyesült Államokban vagy Angliában már lejátszódott.

Az oknyomozás drága műfaj. Miből él majd az atlatszo.hu?

Egyrészt adományokból. A köz céljait szolgáljuk: kapunk támogatást civilektől, pályázunk is. Másrészt sokan önkéntes alapon vesznek részt az oldal működtetésében.

A honlapon föllelhető az adományozók listája. Hozzávetőleg egymillió forint gyűlt eddig össze. Ebből aligha tartható fönn a portál...

Egyelőre mindenki társadalmi munkában dolgozik, de igyekszünk megteremteni a feltételeit egy néhány fős stáb fölállításának.

Politikus is adakozott már a szervezetnek: Scheiring Gábor, az LMP képviselője dotálta a portált. Nem érheti az elfogultság vádja?

Politikustól magánszemélyként elfogadjuk a támogatást, pártoktól, pártalapítványoktól nem. A támogatási elveinket és a támogatók listáját közzétesszük a honlapunkon. Egyébként pedig sohasem tagadtam, hogy szimpatizálok az LMP politikájával.

Nem szelektál értékalapon az ügyek közt?

Ha egy LMP-s téma kerül elém, azonnal utánajárok. Épp azért, mert példát kell mutatnom.

A WikiLeakset számos vád érte azzal kapcsolatban, hogy a szervezetműködése a legkevésbé sem transzparens. A MagyarLeaks hogyan működik?

A portál alapjaiban különbözik a WikiLeakstől. Az oldalt egy Magyarországon bejegyzett, felügyelőbizottság által kontrollált közhasznú társaság működteti. A számláinkba bárki betekinthet. A magyarországi jogszabályokat elfogadjuk, azok szellemében járunk el.

Biztos benne, hogy a nagy horderejű ügyeknél mindenki bírja majd a nyomást?

Ha valaki kiszáll, jönnek helyette mások. Mióta elindultunk, számos önkéntes jelentkezett már munkára.

A szervezet birtokába kerülő dokumentumokat csupán nyilvánosságra hozzák, vagy föl is dolgozzák?

Igyekszünk földolgozni az ügyeket, ám egyelőre nem tudjuk megfizetni a munkát elvégző újságírókat.

A mindenkori sértettek alighanem támadják majd. Miként védekezhet?

Engem csak a nyilvánosság védhet meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.