Kit támogat a Fidesz Gyöngyöspatán?

Nem egyenlő pályák, nem egyenlő esélyek.

A Gyöngyöspatai Hírek című időszaki kiadvány júniusi száma vezércikkében és egyéb anyagaiban is foglalkozik a településen kialakult helyzettel. S noha ez nem kampánykiadvány, a sorok között olvasva az is kiderül, hogy a jelöltek közül kit támogat a háttérből a Fidesz: hivatalosan ugyanis Juhász Oszkár jobbikos jelöltön kívül mindenki függetlenként indul.

Nyolc jelölt közül választhatnak polgármestert a gyöngyöspataiak a 2011. július 17-i időközi önkormányzati választáson
Gyöngyöspata, 2011. július 15. Eszes Tamás polgármester-jelölt plakátja Gyöngyöspatán. Nyolc jelölt közül választhatnak polgármestert a gyöngyöspataiak a 2011. július 17-i időközi önkormányzati választáson. A Heves megyei településen a parlamenti pártok közül csak a Jobbik indít saját jelöltet, míg a függetlenek között ott van a Véderő elnevezésű szerveződés országos parancsnoka és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. MTI Fotó: Komka Péter

Nos, a lap interjút készített Balázs Józseffel, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, aki több, általa kedvezőnek ítélt folyamatról is beszámolt. Például arról, hogy Gyöngyöspatát, Szűcsit, Gyöngyöstarjánt, Gyöngyösoroszit és Nagyrédét (ahol egyébként ő a polgármester – A szerk.) kiemelt településekként egy modellkísérlet helyszínévé teszik, s a kormány több száz itt élő, hátrányos helyzetű ember számára dolgoz ki közfoglalkoztatási programot, hangsúlyozottan a „bőr színétől függetlenül”.

Ezek a települések előnyt élveznekmajd különböző szociális programoknál, elképzeléseiket pedig a társadalmi felzárkóztatásért felelős minisztérium és a helyi munkaügyi központ minősítheti támogatásra érdemesnek. A mezőgazdaság, az erdészet, az állattenyésztés és kisebb ipari tevékenység lehet a jövőben kitörési pont – fogalmazott. Mint mondta, már készen állnak az előtanulmányok arról, hogyan lehet több települést összekapcsolni megújulóenergia-források gazdaságos felhasználására: például úgy, hogy biomasszaüzem épül, amely a térségben keletkező mezőgazdasági hulladékot – szalmát, szőlővenyigét, cserjenyesedéket – is felhasználja.

„A jó együttműködéshez persze elengedhetetlennek tartom, hogy partnerként tudjunk dolgozni a patai vezetéssel. Matalik Ferencnét a mindennapok során ilyen vezetőnek ismerhettem meg. A munkáját sokan elismerik, és a faluban is meglehetősen népszerű”, fogalmazott Balázs József. A lap negyedik oldalán pedig Helytállni az ágyútűzben is címmel Matalik Ferencnével, a falu alpolgármesterével – és természetesen polgármesterjelölttel – közölnek interjút.

A többi jelöltnek nem jutott felület. Igaz, ők nem is alpolgármesterek – érvelhetnének a szerkesztők. Így például a roma jelölt, Farkas János is csak szórólapokon mondhatta el, mit gondol az összefogás fontosságáról. Gondolataiból – részben az esélyegyenlőség és talán egy jövőbeni, az eddiginél hatékonyabb patai párbeszéd megteremtésének jegyében – álljon itt néhány mondat: „Az egymást követő politikai csapatok egy dologban hasonlítottak: nem hallgatták meg, nem hallották meg a vidék lakóinak saját gondjait – és megoldási ötleteit.

Sokkal egyszerűbb volt egymás ellen uszítani származási, vagyoni vagy hitbéli alapon az embereket: így nem kellett igazi megoldást keresni. Az igazi megoldás tudniillik csak nehéz, verejtékes, kitartó közös munka után terem, és ennél könnyebbnek, egyszerűbbnek tűnt a háborúsdi, egymásra mutogatás, viszály. Az elmúlt idők megmutatták: félemberek vagyunk egymás nélkül, egymás ellen pedig mások akaratának bábjai.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.