Teljes káosz a nagyatádi Fideszben

Másfél év alatt másodszor oszlatták fel a kormánypárt helyi alapszervezetét.

Másfél év alatt sem sikerült rendeznie sorait a Fidesznek a Somogy megyei Nagyatádon. A kaotikus viszonyokról sokat elárul az: 2009 decembere óta másodszor oszlatták fel a helyi alapszervezetet, s az elmúlt hónapokban volt, hogy többen is nagyatádi Fidesz-vezetőnek mondták magukat.

A helyi alapszervezetben csaknem két éve robbant ki belviszály. Az akkori vezetők szerint többen ki akarták használni a párt népszerűségének növekedését, „megkezdődött a helyezkedés, vérszemet kaptak egyesek a totális Fideszgyőzelem reményétől”, s hatalomátvételre készültek. Amegújulást sürgetők szerint viszont csupán annyi történt: gyengén teljesített és kirekesztő volt a helyi vezetés, ezért ideje volt a váltásnak. A belharcoknak végül a párt országos választmányának elnöksége vetett véget azzal, hogy 2009 decemberében feloszlatta a nagyatádi Fideszt. Ezután új vezetőkkel, új szervezet jött létre, ám az akkor partvonalra került régi tagok közül többen bírósághoz fordultak, mert jogszerűtlennek tartották az oszlatást.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú, majd idén februárban a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete is nekik adott igazat, megsemmisítette a feloszlatásról, s az új alapszervezet alakításáról szóló határozatot. Ezt Barbalics István, a feloszlatott szervezet vezetője úgy értelmezte, hogy visszaállt a 2009-es állapot, vagyis ő a nagyatádi alapszervezet elnöke. Erről azonban hiába próbálta meggyőzni a 2010-ben alakult szervezet irányítóit.

Így furcsa állapot állt elő: két szervezet is létezett a városban és mindkettő vezetése legitimnek tartotta magát. A rendezetlen helyi pártviszonyok miatt Barbalics István a budapesti Fidesz-központot is megkereste. Már csak azért is, mert szerinte a történteknek voltak a párt számára nehezen vállalható következményei. Példaként azt említette: olyanok is bekerültek a nagyatádi képviselő-testületbe 2010-ben, akiket a tavaly alakult, vagyis az illegitim alapszervezet vett fel tagnak, s indított a választásokon.

A párt vezetése végül nem bonyolította túl a rendrakást: a közelmúltban másodszorra is feloszlatta a bíróság által februárban újjáélesztett nagyatádi alapszervezetet. Ezután pedig – tudtuk meg Karvalics Ottótól, a Fidesz választókerületi elnökétől – új alapszervezetet hoznak létre. Bár Karvalics Ottó reményei szerint az új szervezet létrehozása nyomán végre rend lesz Nagyatádon, korántsem biztos, hogy a viták lezárulnak. Informá cióink szerint ugyanis akad olyan Fidesz-tag, aki azt fontolgatja, hogy újra bírósághoz fordul, mert az alapszervezet második feloszlatását is jogszerűtlennek tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.