Szilvásy és Laborc szabad maradt

Elrendelte a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa Galambos Lajos előzetes letartóztatását, Szilvásy György és Laborc Sándor esetében viszont helyben hagyta a korábbi döntést, amely nem rendelt el kényszerintézkedést a gyanúsítottakkal szemben.

Czine Ágnes, a táblabíróság büntető kollégiumának vezetője tegnap csak annyit mondott: a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója esetében a táblabíróság megváltoztatta a házi őrizetről szóló korábbi döntést. Ennek indoklását viszont nem közölte. Szavai szerint ezt nem teheti a minősített adatokról szóló törvény rendelkezései miatt.

Visszatérve a kémbotrányhoz: ezer meg ezerféle találgatás látott napvilágot, mi is állhat a titkosított ügy hátterében. A Heti Válasz – miként arról már beszámoltunk – azt állítja, tudja a választ. A hetilap azt állítja, hogy a volt titkosszolgálati vezetők ügyének fő szála egy orosz érdekű céghez köthető. E cég a „fideszeseket” szűrte volna ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, és ez a cég a szolgálatok személyi adatai mellett más állami információkhoz is hozzáfért.

E cég a Zömök Kft. lenne, amelyet Püski László alapított, és a Heti Válasz szerint több szállal is kötődik az Ecplise Zrt. biztonságtechnikai céghez. Püski László az Eclipse-ügyben és a volt titkosszolgálati vezetők ügyében is gyanúsított, az NBH-hoz Galambos Lajoson keresztül jutott, feladata az volt, hogy poligráfos hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak titkosszolgálati információk a Fideszhez.

A Heti Válasz úgy tudja: az ügyészség korábban titkos nyomozást folytatott az ügyben, de végül ezt lezárták, mert Galambos utódja, Laborc Sándor nem működött közre a hatóságokkal. Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kémkedéssel, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. Rajtuk kívül gyanúsított még Szilvásy György, a Gyurcsánykormány titokminisztere is, akit szintén kémkedéssel vádolnak. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa első fokon Szilvásyt és Laborcot szabadlábra, Galambos Lajost pedig házi őrizetbe helyezte. Tegnap Galambos előzetes letartóztatásba került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.