Tüntetéssorozatra készülnek a kirúgottak

Szerdán kezdődik, és „határozatlan ideig tart” a közmédiából elbocsátottak melletti szolidaritási tüntetés Budapesten.

A Pollack Mihály téren, a rádió székháza előtt tartandó tüntetést a közszolgálati média dolgozóit képviselő szakszervezetek tömörülése szervezi; céljuk, hogy újratárgyalhassák a leépítéseket a munkáltatóval. Nagy Navarro Balázs, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (KÖZSZAT) elnöke tegnap azt közölte, várhatóan a rendvédelmisek, a tűzoltók és a bányászok is csatlakoznak a demonstrációhoz. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy egy szál virággal, gyertyával, mécsessel, illetve fehér szalag kitűzésével fejezzék ki szolidaritásukat. A szerdait a szervezők ígérete szerint „folyamatos demonstrációk követik”; jövő szerdán például a KÖZSZAT nagygyűlést tart a rádió épülete előtt (a tüntetéseken a tizenhárom közmédiás szakszervezetből kilenc vesz részt).

Nagy Navarro Balázs elmondása szerint emellett az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak, mivel diszkriminatívnak tartják, hogy az elbocsátandók között aránytalanul sok az 50 év feletti munkavállaló. Kifogásolhatónak tartják továbbá, hogy az elbocsátásokról szóló előzetes értesítők kiosztását a munkáltató összekötötte a munkaszerződés-módosítások átadásával, így senki sem tudhatta, miért rendelte be a főnöke; aggályosnak tartják azt is, hogy sokakkal már az előzetes értesítés átadásakor azt közölték, hogy néhány napon belül felmentik őket a munkavégzés alól, noha elbocsátásról szóló iratot még senki nem kapott. Úgy tudjuk, több dolgozóval azt közölték a múlt héten, hogy hétfőn már be se menjenek a munkahelyükre, míg másoknak annak tudatában kell műsort készíteniük, hogy a teljes stábot kirúgják.

Az érdekképviselet vezetője szerint tovább fokozza a félelmeket, hogy szakszervezeti vezetőket is rátettek a listára; „minden jogi utat kihasználunk, hogy a munkáltató ne hajthassa végre ezt a leépítést”, hangsúlyozta Nagy Navarro.

A fehér szalagosok mellett megjelentek a „kékek is”: a szocialisták hétfőn kék szalagot tűztek ki az újságírókkal való szolidaritásuk jelképeként. Közlésük szerint ugyanis „szisztematikus politikai tisztogatás zajlik” a közmédiában. Olyan újságírókat raknak utcára, akik évtizedeken át nívós szakmai munkával bizonyították tehetségüket. Ők a közmédia teljes fideszes gyarmatosításának útjában állnak. „A kormány mindenkit kirúg, aki nem akar kormányzati ukázok szellemében dolgozni. Nemcsak tisztogatás folyik, de megfélemlítés is. Ha nem állsz be a sorba, akkor repülsz”, ezt üzeni a kormány Mesterházy Attila MSZP-elnök közleménye szerint.

A 3400 embert foglalkoztató közmédia csaknem hatszáz dolgozójának leépítése egyébként a végéhez közeledik: hétfőn és kedden már „csak” a vidéki stúdiókban osztogatják a felmondási értesítőket. AMagyar Rádió, illetve a Magyar Televízió regionális, megyei kirendeltségeiben is egyesével hívják be a dolgozókat, először a pécsi riportereket, műsorvezetőket rendelték be. A Népszabadság értesülése szerint az MTV pécsi stúdiójában elsősorban szerkesztő-riportereknek mondtak fel (köztük Láng Johannának, Gáll Orsolyának, Czirkelnach Ágnesnek, Kaufmann Balázsnak).

Információnk szerint a leépítések immár a közmédia működőképességét is érintik, miután komplett stábokat, illetve sok műszaki szakembert is kirúgtak, így kérdésessé válhat például a regionális műsorok sorsa is. A Kossuth Rádiónál pedig az „adásbiztonságra” hivatkozva mára berendelték a „maradék” műszakisokat, mivel a technikusi, műsor-előkészítői kapacitásokat olyan mértékben kellett csökkenteniük, hogy a műsorokat csak komoly átszervezések árán tudják elkészíteni. A leépítés a tervek szerint ma ér véget – legalábbis az első kör. Ősszel a közmédia további négyszáz dolgozóját bocsátják el, az eddig nem „érintett” szervezeti egységektől.

Hétfőn a Kunigunda utcai székházban
Hétfőn a Kunigunda utcai székházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.