A KDNP lett a kistestvér

Mindössze 14 egyházat sorol fel az egyházi törvény, amelyről lapzártánk után szavazott az Országgyűlés jogalkotási „turbulenciák” után.

A tizennégyek között a történelmi egyházak, a katolikus egyház, a református egyház, az evangélikus egyház, valamint a zsidó közösségek, az ortodox egyházak szerepelnek. Emellett a baptisták és a Hit Gyülekezete – amelyek „az elmúlt húsz évben nagyon komoly társadalmi támogatottságot tudtak szerezni” – is megkapta az egyházi státuszt. (Az eredeti, a KDNP-s Szászfalvi László államtitkár által jegyzett javaslat közel ötven egyházat, vallásfelekezetet, vallási közösséget sorolt fel.) A végső változat szerint már nem a bíróságok (Fővárosi Bíróság) jegyzi be az egyházakat, hanem az Országgyűlés kétharmados többséggel dönt az egyházzá minősítésről. A határozat ellen más szervnél történő fellebbezésnek nem lesz helye.

A kormányjavaslatot (illetve KDNP-koncepciót) a Fidesz vezetése írta felül. Ez még a kereszténydemokratákat is meglepte, akik hétfő délelőtt értesültek a tervezett változtatásokról. „Mi vagyunk a kistestvér”, konstatálta egy ismert kereszténydemokrata politikus, aki „rendkívül kényesnek nevezte, hogy az eredeti előterjesztéshez képest hol húzzák meg azt a bizonyos vonalat”, azaz, minek alapján döntik el, hogy milyen, már felsorolt egyházak esnek ki a listáról.

Mindenesetre Lázár János frakcióvezető már tegnap kora délután közölte: a Fidesz-frakció kezdeményezésére alapvető, strukturális kérdésekben javasol változtatást még hétfőn a parlament alkotmányügyi bizottsága az egyházügyi törvényben, így az Országgyűlés döntené el, melyik szervezet számítson egyháznak és melyik nem. Azt is kezdeményezik, hogy „ne zárják le az egyházak listáját”, így a jövőben bármely szervezet kérheti egyházzá nyilvánítását a parlamenttől. A több mint 350, egyházi tevékenységet folytató és állami feladatot is ellátó közösségnek a sorsáról szólva a Fidesz-frakcióvezető akkor azt mondta: ha a magyar állam képviseletében a kormány szükségesnek tartja, akkor ezekkel megállapodást köt december 31-ig. Mindez nem érinti a szabad vallásgyakorlás lehetőségét, hiszen vallási felekezetek, vallási közösségek működésére lesz lehetőség – hangoztatta Lázár János. A Fideszfrakció hétfői ülésén nem támogatta, hogy az egyházakkal kapcsolatos, a KDNP beterjesztette szabályozási javaslatot eredeti formájában fogadja el a Ház, az említett módosításokat 4 nem és 10 tartózkodással támogatták. A KDNP is részt vett a szavazáson.

Tegnap kora este aztán szünetet rendeletek el a határozathozatalok idején; az alkotmányügyi bizottság úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt terjesztett elő, a koherenciazavar kiküszöbölésére. A szünet lapzártánk idején még tartott, de nem volt semmi arra utaló jel, hogy a törvénytervezetet az Országgyűlés ne fogadná el.

Lázár Jánosék strukturális változtatásokat javasoltak
Lázár Jánosék strukturális változtatásokat javasoltak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.