Meghökkentő pénzügyi praktikák

Heves az első olyan megye az országban, amely ellen hivatalos csődeljárás indult egy magánvállalkozás – az egri Markhot Ferenc kórház informatikai fejlesztésével még 2000-ben megbízott HVL Invest – kamatokkal együtt kétszáznyolcvanmillió forintra duzzadt követelése miatt. Az adósság még az előző, szocialista vezetésű önkormányzat idején keletkezett, mert a megyei fenntartású kórház a szerződés lejárta előtt bontott szerződést a céggel. Utóbbi pert indított: első körben a Heves Megyei Bíróság még 2008-ban meghozott döntésével kimondta, hogy jogos a HVL Invest követelése, és ezt idén februárban a Fővárosi Ítélőtábla is helybenhagyta. Az immáron fideszes vezetésű megye azonban nem fizetett, hanem a Legfelsőbb Bíróságon fellebbezett.

Ezt követően azonban furcsa dolog történt: május 13-án a Heves Megyei Bíróság elrendelte az adósságkezelési eljárást, majd a május 18-i rendkívüli közgyűlésen a testület lemondott fellebbezési jogáról, így az jogerőre emelkedett, miközben a Legfelsőbb Bíróság (LB) a megye felülvizsgálati kérelmére egy nappal korábban, május 17-én felfüggesztette a Fővárosi Ítélőtábla döntését. Vagyis, ha a megyei önkormányzat fellebbez, az adósságrendezési eljárás el sem indul. A szocialisták felvetésére, miszerint elsiették a döntést, ezért kellett adósságrendezési eljárást indítani, a megyei önkormányzat elnöke úgy reagált: az LB határozatáról csak május 23-án szereztek tudomást.

Szavai szerint jórészt az előző ciklusok pazarló gazdálkodása, például az egri Buttler-ház félmilliárdos felújítása, és a kórház működtetését privatizáló, sokat vitatott HospInvest-szerződés okozta azt a helyzetet, hogy 2010 októberében, az önkormányzati választások idején Heves megye működési hitele meghaladta az 1,7 milliárd forintot, teljes adósságállománya pedig – az egyéb hitelekkel és követelésekkel, továbbá a korábban kibocsátott svájcifrank-alapú kötvénnyel együtt – közel hét és fél milliárd forintra rúgott. Emiatt több ügyben is rendőrségi feljelentést tettek hűtlen kezelés miatt. A szocialista frakció viszont – miként az a legutóbbi megyei önkormányzati ülésen elhangzott – hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen azért tett feljelentést, mert szerintük a megyei közgyűlés fideszes képviselői tudatosan választották a csődeljárást, amikor a bíróság adósságrendezést elrendelő végzése és a csődbiztos kirendelése ellen nem fellebbeztek.

Az OTP, a megyei önkormányzat számlavezető bankja az adósságrendezési eljárás hírére május 13-án a megyei önkormányzat minden számláját zárolta, és a beérkező bevételek egy részét automatikusan az általa korábban nyújtott hitelek törlesztésére fordította. Ez azonban megkötötte a megye kezét, hiszen így nem gazdálkodhattak a rendelkezésükre álló pénzügyi kerettel: ezért legutóbbi ülésükön arról is döntöttek, hogy azonnali hatállyal felmondják a bankszámlaszerződést, és azt – az országban eddig példa nélküli módon – a Magyar Államkincstár vette át.

Az adósságkezelési eljárás miatt veszélybe kerültek azok az intézmények, amelyek fenntartása nem kötelező feladat a Heves megyei önkormányzat számára: ilyen az egri Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház működtetése. Szabó Róbert, a Heves megyei önkormányzat elnöke bejelentette: mindkét intézmény a megyénél marad, de csak saját bevételeikből és állami támogatásokból gazdálkodhatnak, így kevesebb pénz jut a működtetésre. Hozzátette: a kormány ígéretet tett, hogy 40 millió forinttal segíti az évadkezdést. Blaskó Balázs a teátrum igazgatója közölte: abban bízik, hogy sikerül újra 10-12 ezer bérletet értékesíteni, s a magyar szerzők művei re épülő idei évadjuk vonzó lesz a közönség számára.

A kórház tervezett fejlesztése vitte csődbe a megyét?
A kórház tervezett fejlesztése vitte csődbe a megyét?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.