Kész a fideszes választójog

Vegyes rendszer, egyfordulós választás, 200 fős Országgyűlés, ilyen választójogi reformot akar a Fidesz-vezérkar – ezt Áder János, a választójogi reform előkészítésére Orbán Viktor által felkért EP-képviselő mondta el a pártelnökség hét végi tanácskozása után újságírók előtt, megerősítve ezzel lapunk szombati cikkét.

Az MTI jelentése szerint Áder János nem zárta ki, hogy valamennyivel növekszik a tervezett 200-as létszám, ez „modellfüggő”, de nem valószínű, hogy 210 fölé emelkedik. A vegyes szisztémában az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne. A választókerületek egynegyedében lenne szükséges jelöltet állítania az adott pártnak, és „megfelelő országos reprezentációra” is szüksége lenne a listaállításhoz, ez kilenc megyét és Budapestet jelentené.

A Magyarországon élő kisebbségek voksolását illetően a Fidesz-elnökség azt javasolja: legyen biztosított számukra a parlamenti részvétel. Ha valamelyik etnikai kisebbség nem szerezne mandátumot, törvényi szinten biztosítanák a „kisebbségi szószóló” intézményét. Ez egyfajta tanácskozási, véleménynyilvánítási, javaslattételi jogot jelentene az Országgyűlésbe – szavazati jog nélkül.

Áder János azt is megerősítette a határon túli magyar állampolgárok kapcsán: lesz szavazati joguk. Nem tesznek mást, mint követik az EU-országok nagy többségében alkalmazott gyakorlatot, 27 EU-tagállamból 24-ben garantálják a külföldön élő választópolgároknak a szavazati jogot -tette hozzá. Szavazni vagy személyesen lehetne (ehhez azonban pusztán a konzulátusok nem elegendők, szükség lenne ideiglenes szavazókörökre is, ami a két ország közötti kétoldalú megállapodás kérdése), vagy elektronikus úton, vagy levélben – ez még nem dőlt el. De a fideszes politikus szerint jelentős számú részvételt a levélben való szavazás biztosíthat.

A Hír TV egyik hét végi műsorában Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa arra a felvetésre, hogy európai színtéren mindig csak velünk kapcsolatban van „hisztéria”, úgy reagált: a választójog tekintetében „senkinek semmilyen beleszólása sincsen”, az állampolgársággal együtt jár a választójog, ezt nagyon kevesen kötik lakóhelyhez. És az egyenlő választójog elvét biztosítani kell – tette hozzá. A Fideszben még nincs kész javaslat vagy döntés róla, szerinte „az lenne a szerencsés”, ha pártlistákra szavazhatnának a határon túliak. És „akár az egy mandátumot eredményező szavazatszám alapján a listákon még külön kiosztanának mandátumokat”. Vagyis: a határon túliaknak külön listájuk lehetne, „amit sajátjuknak éreznek”.

„Van egy szörnyű félelmem. Az, hogy e bizottság csak egy munkaterápiás Potemkin-fal...” – még május elején Lamperth Mónika mondta ezt a választójogi reformot előkészítő albizottság ülésén. A szocialista politikus akkor garanciát kért arra, hogy ami az albizottságban folyik, az érdemi előkészítő munka. Az MSZP ugyanis „demokratikus díszítősort nem akar játszani”. – Mert lehet, hogy ezúttal Áder János írja meg Brüsszelből az iPadjén, milyen is lesz Magyarország választójogi törvénye – utalt Lamperth Mónika arra, hogy az új alkotmányt ille tően Szájer József fi deszes EP-képviselő egy iPaden írta javaslatát Stras bourg és Párizs között a vonaton.

A lehető legtöbb szavazatot szeretnék begyűjteni. Szavazócédulák próbanyomtatása az Állami nyomdában
A lehető legtöbb szavazatot szeretnék begyűjteni. Szavazócédulák próbanyomtatása az Állami nyomdában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.