A Brokernetügy lesz a próbakő?

Hétfőre tanúkihallgatásra idézte a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya Bodoky Tamást, aki a napokban indította el a MagyarLeaks oknyomozó, leleplező, kiszivárogtató portált.

Bodoky, illetve az atlatszo.hu azért érdemelte ki a szervezett bűnözés elleni szolgálat kiemelt figyelmét, mert nyilvánosságra hozta a Brokernet elleni addig titokban tartott sikeres hackertámadás tényét és néhány bizonyítékát.

Bodoky a sajtószabadság próbakövének tartja hétfői kihallgatását. Lapunknak elmondta, a szervezett bűnözés elleni osztály nyomozói a lakásán keresték fel azzal az indokkal, hogy személyesen akarták átadni neki az idézést. Tőlük tudja – az idézésből ugyanis ez nem derült volna ki –, hogy a Brokernet elleni hackertámadással összefüggésben leginkább arra lennének kíváncsiak, hogy honnan kapta az információt.

Bodokyt felháborítja, hogy a rendőrség alig egy héttel az után, hogy a médiahatóság hatalmat kapott a nyomtatott sajtó felett is, máris újságírók forrásai után nyomoz ahelyett, hogy a tetteseket keresné. A BRFK szerint azonban nekik muszáj kihallgatniuk Bodokyt, az eljárási törvény értelmében ugyanis mindenki tanú (vagy potenciális tanú) lehet, és ilyetén kihallgatható, aki egy adott, folyamatban lévő bűnüggyel összefüggésben információkkal rendelkezik. Bodoky pedig a saját honlapján tette közzé, hogy rendelkezik ilyen információkkal.

A MagyarLeaks alapítójának azonban nem áll szándékában felfedni forrásait, amit jogilag meg is tehet. A hatályos szabályozás szerint ugyanis az újságírónak jogában áll titokban tartani a forrását, ha a tőle kapott és nyilvánosságra hozott információ közérdekű. Márpedig az – különösen a Brokernet ügyfelei körében – igencsak közérdekű információnak számíthat, hogy ismeretlenek megszerezhették (állítólag nagy számban meg is szerezték) különféle adataikat, szerződéseiket és más dokumentumaikat, és azokat állítólag a világhálón különféle illetéktelen helyekre eljuttatták.

Miért faggatták akkor mégis Bodokyt a nyomozók, és miért idézték be hétfőre tanúként a Tolnai Lajos utcába? Mert a törvény betűje szerint bíróság vagy hatóság kivételesen indokolt esetben kötelezheti az újságírót forrásainak a felfedésére. Kérdés, hogy a Brokernet-ügyben a BRFK-n folyó nyomozás a „kivételesen indokolt eset”-kategóriába tartozik-e. A jogalkotó nem tisztázta ugyanis, mit jelent a „kivételesen indokolt eset”, bírói gyakorlat pedig értelemszerűen még nem alakította ki ennek a szabályait. A korábbi sajtótörvényhez kapcsolódott bírói gyakorlat alapján önmagában az a tény, hogy a rendőrség nyomozását esetleg megkönnyíthetné, ha Bodoky felfedné forrását (már ha tudja, hogy ténylegesen ki az), valószínűleg kevés lesz. A rendőrségnek meg kell majd indokolnia, hogy a folyamatban lévő büntetőügy nyomozása miért vagy mitől számít „kivételesen indokolt esetnek”.

Az ügyben keressük a Brokernet illetékesét, de eddig nem sikerült elérnünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.