Őszig ezren kerülnek az utcára az áthangolt közmédiából

Egybeolvasztás, átszervezés, a mostani leépítés, amit még ősszel újabb négyszázas fő leépítése követ majd – ez a közszolgálati média eddigi mérlege 2011-ben. A nézők, hallgatók ebből egyelőre annyit vehettek észre, hogy lecserélték a hírműsorok legfontosabb arcait és hangjait, a kiegyensúlyozottsági mutatók pedig jobbra billentek.

A Fidesz a tavalyi médiacsomagjával egy szervezeti egységbe, a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alapba (MTVA) helyezte a négy közmédium vagyonát és dolgozóinak döntő többségét. Az MTV-ben, a Duna TV-ben és a Magyar Rádióban kevesebb mint 50 dolgozó maradt, ezek a „csontvázintézmények” műsort már nem gyártanak, csak kialakítják a csatornák profilját, és ehhez rendelik meg a különböző produkciókat a műsorszolgáltató alaptól.

Az intézmények élére új vezérigazgatókat neveztek ki, a négyből hárman a Hír TV-től vagy a Lánchíd Rádiótól érkeztek. A közmédiumok közös hírcentrumát a Magyar Távirati Irodán belül hozták létre, így őket érinti a legkevésbé a mostani leépítés.

A négy intézmény szerkesztőségeit már összevonták, ezek élére kilenc főszerkesztőt neveztek ki, köztük van Rockenbauer Zoltán, a Fidesz egykori kulturális minisztere, a stratégiailag legfontosabb hírszerkesztőség vezetését pedig arra a Papp Dánielre bízták, aki a köztévé híradójában meghamisította az Orbán Viktor miniszterelnököt élesen bíráló európai parlamenti politikus, Cohn-Bendit magyarországi látogatásán történteket.

A műsorokat gyártó, a közmédiumok vagyonával gazdálkodó, a dolgozók munkáltatói jogát ellátó MT-VA mindenkori vezetőjét Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke nevezi ki, jelenleg Böröcz István egykori kisgazdapárti képviselő a vezérigazgató. Az alapnál jelenleg még háromezer-négyszázan dolgoznak, ebből idén ezer főtől válnak meg.

Az alap vezetésének kinyilvánított célja az alkotói, műsorgyártási, adminisztratív feladatokban meglévő párhuzamosságok felszámolása, a műsorstruktúra megújítása, a költségek csökkentése. A közmédia ugyanis idén elméletileg 63 milliárd forinttal gazdálkodhatna, de a tavaszszal bejelentett kormányzati szigorítások miatt ötmilliárddal csökkentették a költségvetését.

A közmédiumok felhalmozott tartozásai megközelítik a 15 milliárd forintot, a dolgozók éves bérköltsége pedig 20 milliárd forint. Az összesen ezer dolgozó elküldése – a végkielégítések kifizetése miatt – idén még nem jelent megtakarítást, de jövőre azonban öthatmilliárd forintos költségcsökkentést hozhat.

Nagy számban bocsátottak el műsorkészítőket – kik kerülhetnek adásba?
Nagy számban bocsátottak el műsorkészítőket – kik kerülhetnek adásba?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.