Vér és narancs: A bulvár és a Fidesz uralta a hírműsorokat júniusban

MSZP-s belharcok, őszödi beszéd, államadósság – a szocialisták lassan már csak a botrányoknak köszönhetik, hogy egyáltalán megemlítik őket a híradókban – derül ki a Republikon Intézet napokban közzétett, a június 13–24-e közötti hírműsorokról készített elemzéséből.

A felmérés a szocialisták június 18-i kongresszusa előtti, illetve az az utáni napok híradóit fedi le, így a két időszak között jelentős eltéréseket mutattak ki. Az RTL Klub és a TV2 bulvárosabb esti híradóiban amúgy is kevés a politikai hír, a politikai orientáltságú m1 Híradót viszont továbbra is a Fidesz uralja.

Egy átlagos hírfogyasztó a 24. héten az esetek felében találkozhatott a Fideszről, 40 százalékban az MSZP-ről szóló hírekkel, a 25. héten már mindhárom hírműsor a Fidesz háromnegyedes-négyötödös túlsúlyát mutatta. A Jobbikot és az LMP-t elvétve említették: alig ötszázaléknyi felület jutott nekik a két hét alatt.

A Republikon június 13–17-e, illetve június 20–24-e közötti felmérésének eredménye alátámasztja a tavaly óta számos adattal igazolt trendet: a köztévé híradója a legelfogultabb, de a kereskedelmi csatornákon sem mindig tájékoztatnak kiegyensúlyozottan. Az m1 Híradóban egyértelműen pozitívan mutatták be a Fidesz-kormányt, politikai híreikben a nézők 60 százalékban pozitív üzenetet kaptak az Orbán-kabinetről, és csak minden tizenegyedik esetben hallhattak róluk kritikát.

Az RTL Klub törekedett leginkább a semlegességre, a TV2 Tényekben viszont az esetek közel felében a kormányt dicsérő hírek hangoztak el, másik felében semleges, csak tízből egy hírük volt kritikus.

Az ellenzéki pártok közül azMSZP-vel foglalkoztak érdemben a hírműsorok – ők főként a kongresszusuk előtt kiújult konfliktusaikkal tudtak bekerülni a híradókba. A kongresszus előtti napokban Gyurcsány Ferenc szerepelt a legtöbbet a híradókban, a következő héten már a húszas toplistára sem került fel, melyet így ismét fölényesen vezethetett Orbán Viktor (aki június 20–24-e között ötször annyit szerepelt a hírekben, mint Mesterházy Attila). A köztévé híradójában a Fidesz–KDNP és az MSZP megszólalási aránya a kongresszus előtt 61:28 százalék volt, a következő héten már 78:15.

Ezt a Republikon azzal magyarázza, hogy a köztévé – ellentétben a kereskedelmi tévékkel – szinte minden politikai hírnél megszólaltatja a kormányoldalt, de még a nem kifejezetten politikai hírekben is sokszor helyt adnak kormányzati megszólalóknak. „AzMSZP viszonylag magas értéke pedig elsősorban a párt belső feszültségeiről szóló hírekből adódott.” Az RTL Híradóba is csak azért kerülhettek átmeneti – 61 százalékos – többségbe a szocialisták, mert Gyurcsány parlamenti vizsgálóbizottság elé állt, Mesterházy pedig bedarálta az őszödi beszéd kiszivárogtatóinak listáját.

A következő héten már a Fidesz 74 százalékkal uralta a híradóikat, elsősorban az EU-elnökség zárása, az államadósság csökkentése, valamint az Orbán-interjú miatt. A Tényekben a kongresszus előtt 55 százalék jutott a kormányoldalnak, 44 az MSZP-nek, a következő héten már 80 százalékban a Fideszről, illetve a kormányról szóltak, a szocialistáknak 10 százalék jutott –ezzel a TV2 még a köztévét is lepipálta kiegyensúlyozatlanságban.

A vizsgált hetekben egyébként a TV2 Tények volt a legnépszerűbb hírműsor egymillió fölötti nézettséggel, az RTL Híradót valamivel kevesebben, csaknem 900 ezren nézték – az m1 Híradójának nézettsége a 450 ezret sem érte el. Így hiába volt több politikai témájú hír a közszolgálati híradókban, ezek hatása alig érvényesült a bulvárhírek uralta kereskedelmi csatornák mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.