Budapest, csend!

Rendet akarok, és nem álmokat! Tarlós István főpolgármester ezt a gyáriparosoknak mondta, de nem rájuk gondolt. Inkább a hajléktalanokra, a koldusokra, az ablakmosókra, az utcazenészekre, a falfirkálókra, szórólaposztókra, a bliccelőkre, a fesztiválszervezőkre, a mozgóárusokra, a városházi ülésteremben telefonáló, étkező képviselőkre, a metrókocsikat késve szállítóra, a bátorságpróbákat tartó polgármesterekre, a fővárosi cégvezetőkre, a vele nem egyeztető városvezetőkre, a felhatalmazás nélkül cselekvőkre, a kritikusabb hangvételű médiamunkásokra.

Nagyjából mindenkire, aki nem az általa akart rend szerint működik. S ez senkit sem érhetett váratlanul. Már választási programjának kulcsszavai között is szerepelt a biztonság, az esély és a szolidaritás mellett. De néhány alapvetés mintha menet közben lecsúszott volna a fővárosi gyártószalagról.

Az aluljárók után a közterületekről is kitiltott hajléktalanok aligha a szolidaritás gesztusát látják a szabálysértési nyomtatványban. S vajon mennyi esélyt ad a főpolgármester a sérült, fogyatékkal élő gyerekeknek és szüleiknek a teljesebb életre, ha szinte minden támogatást megvont tőlük? S mire kapnak esélyt a Margit-szigeten, a Városligetben és más köztereken korábban üdítőt, vattacukrot és perecet kínáló mozgóárusok engedélyük megvonása után? S kinek a biztonságát szolgálja az utcazenészek megsarcolása, helyhez kötése?

A Budapesti Közlekedési Központ szerint a jegyet, bérletet váltóknak tartoznak azzal, hogy közterület-felügyelőket és rendőröket hívnak harcba a bliccelők ellen. Biztosan konzultációt tartottak a kérdésben.

Tarlós István szerint az elmúlt húsz évben rosszul értelmezték a szabadság fogalmát. Mert az értelmes szabadság mindig párosul a renddel. Nincsenek egyenlőbbek. A szórólapárusok mellett a Sziget Fesztiválnak is fizetnie kell a közterület-használatért. A rendelet szerint számított 2,5 milliárd helyett 50 millió forint plusz áfát. Előbbieknek legfeljebb kilencezret, de ott nincs alku. Nincs több ingyenebéd. Senkinek sem. Ha egy nemzetközi partnert kell kirúgni, akkor hezitálás nélkül megteszi. (Legfeljebb később újraszerződik ugyanazzal.) Ha egy helyettese, cégvezetője cselekszik a megkérdezése nélkül, akkor azt is kérdőre vonja. Legyen szó buszsávról, igazgatóváltásról.

A saját háza táján se tűri a renitens viselkedést. (Kivéve egymás szóbeli alázását.) Egy januári határozat szerint a Fővárosi Közgyűlésben tilos magánbeszélgetést folytatni, mobilozni és enni. A legjobb, ha a képviselők csak nyomogatják a gombokat. A napirendi pontok érdemi tárgyalására úgysincs idő és mód. A bizottságokban se történik sokkal több, hiszen az érdemi döntéseket maga a városvezető hivatott meghozni.

Álmodni persze nem tilos. Főként ha előre meghatározott iránymutatás szerint teszi az ember, mint például a Moszkva tér átépítésére kiírandó építészeti pályázaton. Kérdés, hogy érdemes-e. Tarlós szerint a fővárosiak túlnyomó többsége nem álmokra, hanem biztonságra, kiszámíthatóságra és rendre vágyik. Csak ne lenne ez olyan ismerős...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.