Mindenről tárgyalni fognak

Találkoztak hétfőn, de semmiről nem állapodtak meg a Liga Szakszervezetek néhány tagszervezete és a kormányzati oldal képviselői. Annyi előrelépés azonban történt, hogy Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ígéretet tett arra, hogy a munka törvénykönyve őszre tervezett átfogó módosítása előtt érdemben egyeztetnek az érdekeltekkel. Ugyancsak kilátásba helyezte, hogy a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak ügyében – a lehető legszélesebb kör bevonásával – szintén tárgyalni fognak.

Gaskó István Liga-elnök a megbeszélést követően elmondta, hogy valamennyi követelésükről tárgyaltak, s bár maradtak vitatott pontok, érdekeltek az egyeztetések eredményes lezárásában. Szerinte a legnagyobb nézetkülönbség az eddigi háromoldalú érdekegyeztetési rendszer megőrzése kapcsán tapasztalható. A szakszervezetek szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács helyébe lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács nem biztosítana megfelelő keretet a munka világát érintő kérdések megvitatására.

Tegnap mindkét oldal jelezte, hogy a tárgyalások folytatódnak, konkrét időpontot azonban nem jelöltek meg. Gaskó mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy az egyeztetések befejezése előtt a kormány nem áll elő újabb javaslatokkal a nyugdíjrendszer vagy a munka törvénykönyve kapcsán. Kérdéses azonban, hogy milyen engedményekre számíthatnak, mert Czomba ezúttal is figyelmeztetett az ország nehéz helyzetére, hangsúlyozva, hogy egyszerre kell csökkenteni az államadósságot és növelni a munkahelyek számát. A kormány javaslatai pedig – például a foglalkoztatás feltételeinek rugalmasabbá tételével – éppen ez utóbbi cél elérését szolgálják.

Az egyeztetést kevéssel a június 29-re a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a munka törvénykönyvének módosítása és az érdekegyeztetési mechanizmusok átalakítása miatt meghirdetett sztrájk előtt kezdeményezte a nemzetgazdasági tárca. Gaskó ennek hatására hivatalosan is bejelentette, hogy a munkabeszüntetés – amit a BKV és a Volán-társaságok járművezetői, valamint a mozdonyvezetők az elégséges szolgáltatásról folytatott sikertelen egyeztetések és az elhúzódó bírósági eljárások miatt egyébként sem tudtak volna megtartani – elmarad.

A nemzetgazdasági tárca csak az akcióban részes szervezetek egy részét, tehát a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetét, az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségét, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetét, az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségét, illetve a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetét, illetve a Liga elnökét hívta meg a hétfői egyeztetésre.

Kimaradt viszont a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete, miközben ezek szintén sztrájkra készültek, s levélben kérték a miniszterelnököt, jelölje ki a sztrájktörvény szerint egyeztetési eljárásban illetékes képviselőjét. Ha a kormány felleli ez utóbbi két szervezetnek az egyeztetés kezdeményezésére vonatkozó dokumentumait, őket is bevonják a sztrájkok előtti tárgyalásokba – Gaskó szerint erről egyeztek meg Czombával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.