Főszerkesztőváltás a Metropolnál

A tulajdonosváltás után távozik a Metropol című napilap alapító főszerkesztője, Izbéki Gábor. Hivatal Péter, az ingyenes újság kiadójának vezérigazgatója a Népszabadságnak megerősítette, Izbéki Gábor július 15-i hatállyal közös megegyezéssel megválik a cégtől, amely elismerését fejezi ki az alapító főszerkesztőnek eddigi tevékenységéért. Az új főszerkesztő Erdei Tamás, a lap eddigi vezető szerkesztője lesz, a váltás után nem változik a lap eddigi tartalmi irányvonala és külalakja sem.

A Metropol nemrégiben cserélt gazdát, Simicska Lajos Fidesz-közeli üzletember egyik régi munkatársa, Fonyó Károly cége júniusban vette meg a 13 éve megjelenő ingyenes napilapot. A Megapolis Media Zrt.-t néhány nappal a bejelentés előtt, június 2-án jegyezték be 81millió forintos tőkével, Fonyó Károly az egyetlen részvényese, aki a Mahir Cityposter Kft. ügyvezetője. A Mahir egyik tulajdonosa a Simicska Lajos vezette Mahir Magyar Hirdető. Simicska Lajos 1993 és 1995 között a Fidesz gazdasági igazgatója, az első Orbán-kormány idején, 1998 és 1999 között az APEH elnöke volt. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség legfrissebb adatai szerint a Metropolból átlagosan 304 706 darabot terjesztettek 2011 első negyedévében. A lap 1998-ban Metro néven indult, melyet 2008-ban változtattak Metropolra. Először csak a budapesti metróállomásokon osztották, később kiterjesztették a nagyobb városokra is.

A Metropol megvásárlásával már az ingyenes lapok piacán is túlsúlyba kerültek a jobboldalhoz köthető tulajdonosok. A legnagyobb, 700 ezres példányban megjelenő Helyi Théma tulajdonosa a Fidesz másik meghatározó gazdasági háttérembere, Vitézy Tamás. A Magyar Narancs nemrégiben közölte, hogy a Helyi Théma-lapcsalád mellett a megyei kormányhivatalok is ingyenes lapokkal állhatnak elő, a lap szerint hamarosan indul a Békés Megyei Kormányhivatal gondozásában megjelenő Kormánykapu című ingyenes, negyedéves lap, 156 ezres példányszámban. Kormányzati forrásokból származó információink szerint nincs ilyen központi utasítás, de kormányhivatalok élére kinevezett fideszes politikusoknak tetszhet ez az ötlet – fogalmazott egyik forrásunk. A jobboldali túlsúlyt tovább erősíti, hogy nagyobb önkormányzatok, amelyek döntő többségét is a Fidesz vezeti, havi vagy negyedéves ingyenes lapokat adnak ki, amelyek, tisztelet a kivételnek, jórészt a városvezetést éltető propagandakiadványként funkcionálnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.